Er zijn steeds meer bedrijven waar je 360 graden video kunt laten maken. De vraag luidt; wat voegt dit toe aan de huidige standaard video’s? Daarnaast kun je hiermee het publiek juist beperken, lang niet iedereen heeft beschikking over een Virtual Reality headset. In dit artikel behandelen we de zin en de onzin van een 360 graden video laten maken.

Zelf doen of uitbesteden?

Laten we beginnen met de keuze tussen zelf opnames maken of dit uitbesteden. Hoewel zowat iedereen tegenwoordig een Full HD camera in zijn of haar achterzak heeft op de smartphone, betekent het niet dat iedereen ook goed kan filmen. Net zoals traditionele videoproductie een vak is, geldt dat net zozeer voor 360 graden video. Daar komt nog bij dat er voor hoge kwaliteit panorama video ook een dure camera vereist is. Die kun je ook huren, maar daarna is er ook nog “stitching” nodig van de afzonderlijke beelden waarvoor je de juiste PC en software nodig hebt. Met andere woorden; je kunt het zelf doen maar dat is doorgaans niet aan te raden.

Kijken zonder VR headset

Waarom zou je een 360 graden video laten maken die niet iedereen kan weergeven? Een 360 video is eenvoudiger te bekijken dan je denkt, zelfs zonder Virtual Reality headset. Naast de luxe headsets zoals de Oculus Rift, de HTC Vive en de Playstation VR kun je ook met een kartonnen houder en een smartphone dit soort beelden perfect bekijken. Daar komt nog bij dat je ook gewoon via de browser van je PC 360 graden video kunt bekijken, je draait dan gewoon met de muis. Het is ook mogelijk als publisher om de kijkrichting te bepalen in de montage. Op dit moment bieden YouTube, Facebook en Vimeo al standaard ondersteuning voor streaming 360 graden video content. Dus de doelgroep is wel degelijk erg omvangrijk. Je kunt overigens van den 360 graden video ook een “platte” versie maken, voor het publiek voor de televisie of computerscherm die geen behoefte heeft aan interactief draaien.

Technologie achter VR video

Om te begrijpen waarom 360 graden video laten maken voordelen biedt is het goed als je wat meer weet over de achterliggende technologie. Dat maakt het ook eenvoudiger om doelgericht beslissingen te maken.

  • Beeldresolutie: Een Full HD 16:9 beeld heeft een resolutie van 1920×1080 pixels. Om deze kwaliteit te verkrijgen in VR moet de horizontale resolutie dus veel hoger liggen, je moet immers helemaal rond kunnen draaien. De mid-range prijsklasse 360 graden camera’s nemen in 4K op, er zijn ook camera’s met een 8K resolutie. Zelfs wanneer je dit als consument momenteel niet kunt weergeven, is de video wel op de toekomst voorbereid. Richt je voor algemene producties op een minimum van 4K resolutie.
  • Stereoscopisch 3D: Televisie kijken met een brilletje is nooit aangeslagen, een voordeel van VR headsets is de standaard optie om beelden in drie dimensies te bekijken. Het linkeroog krijgt een iets verschoven beeld ten opzichte van het rechteroog te zien waardoor je diepte kunt waarnemen. De meerwaarde voor 360 graden video kan niet worden onderschat. Alleen de (semi)professionele camera’s bieden volwaardig stereoscopisch 3D. Op een normaal beeldscherm kan dit ook in 2D worden weergeven.
  • Positionele audio: Je hebt maar twee oren, maar er zijn ontelbare richtingen van waaruit geluiden kunnen binnenkomen. Standaard afspeelsoftware kan niet het geluid dynamisch mee laten draaien, je zou dan de video via een speciale app moeten afspelen. Voor veel producties is dit niet van essentieel belang, in sommige gevallen kan het wel degelijk een rol spelen. Standaard VR audio opname werkt doorgaans met vier losse microfoons.
  • Streaming video: Een VR video downloaden kan lang duren, een filmpje van enkele minuten kan al meerdere Gigabytes in beslag nemen. Je kunt het publiek direct laten kijken door de video te streamen. Dat geldt overigens voor de meeste video op het internet. YouTube heeft onlangs een 180 graden video formaat geïntroduceerd voor meer eenvoudige videoproducties waarbij er ook veel minder data nodig is. Zowel YouTube, Facebook en Vimeo werken op basis van streaming video.

360 graden camera apparatuur

Hoewel je voor minder dan honderd euro al een 360 graden videocamera kunt kopen moet je daar niet veel van verwachten. De nieuwste Ricoh Theta kan in 4K resolutie opnemen, de Gear 360 van Samsung is ook een betaalbare instap camera. De Vuze Camera is de goedkoopste 3D camera met vier microfoons en de Nokia OZO is momenteel de industriestandaard in hoogwaardige 360 graden video content. Niet in de laatste plaats vanwege het gebruiksgemak. Deze camera is te huur bij gespecialiseerde productiehuizen.

360 graden video laten maken brengt jouw boodschap direct bij de doelgroep. Het is meer dan een hype, het is een compleet nieuwe manier om een verhaal te vertellen. Van een korte commercial tot een complete speelfilm, passief en interactief, met VR video betrek je het publiek als nooit tevoren.