In dit artikel vindt u veel informatie en tips rondom het uitkiezen van een HDMI Splitter en HDMI Switch

Een hdmi splitter wordt meestal gebruikt om high definition multimedia interface videosignalen gelijktijdig door te geven naar 2 of meer beeldschermen. Een andere veel gebruikte toepassing van een hdmi splitter is het verdelen van een hdmi uitgang van bijvoorbeeld uw pc of dvd speler van 1 uitgang naar 2 of meerdere uitgangen of poorten. Als u bijvoorbeeld een pc hebt en u wilt de content afspelen zowel op de pc monitor als op een televisie, dan kunt u de hdmi poort van de pc met een hdmi splitter verdelen naar hdmi poort 1 dat aangesloten wordt op de pc beeldscherm, en poort 2 dat aangesloten wordt op de televisie. Een andere voorbeeld is is het gebruik van een digitale tv ontvanger voor het gelijktijdig doorgeven van de videosignaal naar 2 televisies. In dit geval is de digitale tv ontvanger de bron waaruit het signaal verstuurd wordt naar de hdmi splitter. Vanuit de splitter wordt de videosignaal verdeeld over 2 uitgaande hdmi signalen die naar de beide televisies gaan.

Als u veel hdmi apparatuur heeft, bijvoorbeeld een blu-ray speler, dvd-speler, een media server zoals Apple TV, een game console zoals Sony PlayStation 3 etc. die allemaal een hdmi uitgang hebben, dan moet u een hdmi switch gebruiken in plaats van een hdmi splitter. Met een hdmi switch is het heel handig om al deze apparatuur aan te sluiten op 1 hdmi ingang van uw televisie. Dan hoeft u de hdmi kabels niet steeds te verwisselen en gebruikt u alleen de afstandsbediening van uw televisie voor het schakelen tussen de verschillende apparaten. Op de afbeelding beneden wordt dit alles schematisch weergegeven:

Tegenwoordig zijn er diverse soorten van hdmi-splitters op de markt. De meeste zijn uitgevoerd met 2 uitgangen, maar er zijn ook hdmi-splitters met meerdere uitgangen zoals 4, 8 en zelfs 16. Per uitgang kan er 1 televisie worden aangesloten, dus dit betekent dat u tot 16 beeldschermen kunt aansluiten. Het is ook mogelijk om een of meerdere projectoren op de hdmi splitter aan te sluiten. Op de afbeelding beneden is een HDMI splitter 1 naar 2 schematisch weergegeven:

De meeste hdmi splitters werken met een plug-and-play technologie en kunnen in seconden worden geïnstalleerd. HDMI-kabels worden gebruikt voor aansluiting en om de verbindingen te beveiligen. Zodra het apparaat is aangesloten en ingeschakeld, worden de video signalen doorgegeven aan alle aangesloten beeldschermen tegelijk. Een hdmi splitter word uitgevoerd met HDCP, wat betekent: High-bandwidth Digital Content Protection. HDCP technologie was gemaakt voor de bescherming van de digitale video inhoud. VGA resoluties van 640×480, 800×600, 1024×768, WUXGA resoluties van 1920×1200 en HD resoluties van 480i/576i/480p/576p/720p/1080i/1080P worden door de hdmi splitter ondersteund en werken op een frequentie van 165 MHz. Een resolutie betekent hoeveel pixels er doorgestuurd kunnen woorden van uw hdmi apparatuur naar de beeldscherm. Op de specificaties van de hdmi splitter staat meestal welke resoluties er ondersteund woorden naast de standaard resoluties genoemd hierboven. Let wel op dat als u gebruik maakt van een niet-standaard resolutie, dat deze ook ondersteunt wordt door de hdmi-splitter zelf, anders kan het beeldsignaal niet worden verwerkt en doorgestuurd.

Daarom moet u eerst altijd controleren of uw beeldscherm de resolutie ondersteunt die de hdmi bron weg stuurt. Daarnaast moet ook de hdmi splitter deze resolutie ondersteunen. Meestal is het handig om eerst de hdmi spliter uit te proberen op de laagste resolutie die uw scherm ondersteund en deze te verhogen. Als u echter meerdere beeldschermen gebruikt met verschillende resoluties, dan kan de hdmi bron de maximale resolutie uitkiezen als u het scherm met de laagste resolutie op poort 1 van de hdmi splitter aansluit. Bij de rest van de schermen wordt dan deze resolutie standaard aangehouden.

Een hdmi splitter is meestal gemaakt van kunststof of metaal een heeft een kleine grootte, dus hij is makkelijk in het interieur weg te werken of te verbergen. Bij het kopen van de splitter moet u wel opletten of er hdmi kabels geleverd woorden. In de meeste gevallen worden er geen kabels bij het apparaat geleverd en moet u de kabels dus apart aanschaffen.

HDMI is ontwikkeld met de bedoeling om DVI te vervangen omdat het geen ondersteuning biedt voor audio. Een HDMI aansluiting, gecombineerd met een goede kwaliteit bron en een groot Full-HD beeldscherm, kan prachtige beelden produceren. Met een hdmi splitter kan ook een flexibel distributieknooppunt worden gecreëerd voor de aansturing van meerdere beeldschermen wanneer twee of meer HDMI-splitters zijn aangesloten, om een grotere spreiding te creëren.

HDMI Splitter soorten

U heeft dus een HDMI apparaat en u wilt het videosignaal naar meer dan 1 beeldscherm versturen. Bijvoorbeeld, u heeft een digitale tv ontvanger en wilt het videosignaal op 2 televisies in verschillende kamers afspelen. Dan is een hdmi splitter de juiste keuze. Als u echter meerdere HDMI apparaten heeft zoals bijvoorbeeld een digitale tv ontvanger en een Blu-ray speler en u wilt deze apparaten op 1 televisie aansluiten om makkelijk tussen de verschillende videobronnen te kunnen schakelen, dan moet u een HDMI Switch / HDMI Schakelaar kopen.

Er zijn verschillende soorten van HDMI splitters op de markt vandaag. Van eenvoudige kleine splitters met 2 uitgangen tot professionele apparaten met 10 en meer uitgangen. Het prijsverschil is meestal ook heel groot, dus als u geldt op de aankoop van een hdmi splitter wilt besparen, dan moet u precies weten welke hdmi splitter voor uw situatie het meeste geschikt is. Er zijn eenvoudige splitters met 2 uitgangen van 20-30 euro tot grote geavanceerde apparaten van 200 euro en meer.

Er zijn een aantal belangrijke zaken te overwegen bij de aankoop van een hdmi splitter. Ten eerste moet u weten naar hoeveel beeldschermen u uw hdmi-signaal wilt versturen. Ten tweede is het belangrijk om te weten wat voor soort hdmi signaal u wilt versturen en of de hdmi splitter dit signaal kan verwerken. Bijvoorbeeld, de hdmi splitter moet de resolutie aankunnen die de hdmi bron weg stuurt. Tenslotte zijnde technische specificaties van de hdmi splitters heel belangrijk zoals de aanwezigheid van een goed hdmi-signaal versterker, ondersteuning voor HDMI kabels met lock, HDCP geschikte apparaten, etc.

Het belangrijkste onderscheid tussen verschillende hdmi splitters is het aantal hdmi poorten die op het apparaat aanwezig zijn. De poorten of uitgangen worden verdeeld naar IN en OUT. De meeste apparaten hebben 1 IN hdmi poort en 2, 4 of 8 OUT poorten. Een IN poort wordt gebruikt om uw hdmi apparaat aan te sluiten en de OUT poorten worden gebruikt om het videosignaal naar uw beeldschermen door te sturen. Er zijn echter ook hdmi apparaten met 2 IN hdmi poorten of zelfs meer. In dit geval kunt u 2 hdmi apparaten zoals een Blu-ray speler, game console of satellietontvanger, op maximaal 8 beeldschermen of televisies tegelijk afspelen. Hieronder worden een paar voorbeelden weergegeven:

Voorbeeld van een hdmi splitter 1 naar 2:

Voorbeeld van een hdmi splitter / switch 2 naar 1:

Voorbeeld van een geavanceerde 4 naar 8 hdmi splitter / switch:

Waarop moet u letten bij het kopen van een HDMI Splitter / Switch:

1. Aantal IN en OUT hdmi poorten: zoals hierboven weergegeven is het belangrijk om te weten hoeveel hdmi poorten op de splitter u nodig hebt voor uw apparatuur. Wilt u gewoon uw digitale tv ontvanger of een andere hdmi apparaat aansluiten op 2 televisies, dan is een simpele hdmi splitter 1 naar 2 uit voorbeeld 1 al voldoende. Wilt u echter meerdere hdmi apparaten zoals een Blu-ray speler, satellietontvanger of HD media speler aansluiten op meerdere beeldschermen, dan moet u zeker een geavanceerde hdmi splitter / switch kopen.

2. Welke resoluties worden er door de hdmi splitter ondersteund. Het is belangrijk om te weten of de splitter / switch de resoluties ondersteund die uw hdmi apparatuur naar het beeldscherm verstuurd. Bijvoorbeeld, er zijn HD resoluties van 480i/576i/480p/576p/720p/1080i/1080P, VGA resoluties van 640×480, 800×600, 1024×768 of WUXGA resoluties van 1920×1200 etc. Sommige hdmi splitters kunnen bepaalde resoluties niet aan.

3. Ondersteuning voor HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection ). De meeste hdmi splitters ondersteunen HDMI apparatuur met HDCP, maar er kunnen wel goedkope modellen zijn waar HDCP ondersteuning ontbreekt. Dus als uw hdmi apparatuur gebruikt maakt van HDCP ( bijvoorbeeld, een Blu-Ray speler ), dan moet u bij het kopen van de splitter opletten dat er ingebouwde HDCP ondersteuning aanwezig is.

4. Compatibiliteit met HDMI 1.3 en HDMI 1.4. Het merendeel van de hdmi splitters op de markt hebben ondersteuning voor HDMI 1.3 standaarden zoals HDMI ver 1.3b, maar er zijn nog modellen met alleen ondersteuning voor HDMI 1.2. Dus als uw hdmi apparatuur HDMI versie 1.3 ondersteund, dan is het beter om een HDMI 1.3 splitter te kopen. Hoewel HDMI 1.3 backwards compatibel is met HDMI 1.2, is ondersteuning voor HDMI 1.3 beter omdat deze standaard bijvoorbeeld een hogere baanbreedte ondersteund, wat vooral bij professioneel gebruik belangrijk is.

5. Ingebouwde versterker functie of amplifier / equalizer functies – De versterker functie zorgt ervoor dat het binnenkomende HDMI signaal wordt opgekrikt en door de hdmi uitgangen versterkt weg gestuurd. De amplifier / equalizer functies zijn vooral belangrijk als u gebruikt maakt van lange HDMI kabels.

6. Doorvoersnelheid van het HDMI signaal – bijvoorbeeld signaal snelheden tot een bepaalde X aantal Gbits. Dit betekent de data overdracht snelheid van de hdmi splitter, hoe meer hoe beter.

7. DDC compatibiliteit – definieert dat er een verbinding gelegd kan worden met de hdmi bron en de beeldschermen. Zo weet de hdmi bron welke resoluties het beeldscherm aan kan.

8. Aanwezigheid van een afstandsbediening – is handig als u vaak tussen verschillende hdmi bronnen moet schakelen bij geavanceerde hdmi splitters / switches.

HDMI Splitter 1 naar 2

Een HDMI Splitter 1 naar 2 is heel populair en wordt het meest gebruikt. Met deze simpele apparaat is het mogelijk om het hdmi videosignaal vanuit de hdmi bron zoals een digitale tv ontvanger of een Blu-ray speler tegelijkertijd naar 2 beeldschermen te versturen. De IN poort van de hdmi splitter wordt aangesloten op de hdmi bron en de 2 OUT poorten worden aangesloten op de 2 beeldschermen of televisies. Meestal wordt dit aangeduid met 1x input HDMI female en 2x output HDMI female. Het videosignaal van de hdmi bron wordt gestuurd naar de hdmi splitter waar het wordt opgesplitst en verstuurd naar de uitgangen. Zo kunt u tegelijkertijd de videobron op 2 beeldschermen / televisies afspelen. Bijvoorbeeld, u wilt een film die op de harde schijf van uw pc staat tegelijk afspelen zowel op de pc monitor als op de televisie. Dit is dus mogelijk met de HDMI splitter 1 naar 2. Hieronder wordt dit schematisch weergegeven:

Er zijn 2 soorten van 1 naar 2 HDMI splitters op de markt. De eerste soort is een eenvoudige passieve splitter in de vorm van een kabel met een IN poort en OUT poorten in de vorm van een kabelsplitsing. Dit type verreist geen externe voeding en is dus passief. Het voordeel van dergelijke hdmi splitter is het kleine formaat, waardoor het apparaatje makkelijk te verbergen is en geen extra stopcontact aansluiting nodig is. Het nadeel is dat het niet geschikt is voor gebruik mat HDMI kabels langer dan 2 meter omdat er geen sterke versterker is ingebouwd. Daarom is het alleen handig als uw hdmi apparatuur op een korte afstand van de televisie staat. De prijs voor een dergelijke hdmi splitter is meestal rond 10-20 euro. Hieronder een paar voorbeelden van deze 1 naar 2 HDMI splitter:

Een meer gebruikelijke 1 naar 2 hdmi splitter is de actieve hdmi splitter in de vorm van een box met externe voeding en soms een afstandsbediening. Dankzij de ingebouwde versterker ondersteunt dit type hdmi splitter verbindingen met hdmi kabels van 5-10 meter en meer ( afhankelijk van de versterker ). Deze splitters hebben meestal meer functies zoals ondersteuning voor meer beeldscherm resoluties, HDCP, etc. Hieronder een paar voorbeelden van het tweede type 1 naar 2 HDMI Splitter:

Voordat u een 1 naar 2 HDMI splitter gaat kopen is het belangrijk om eerst reviews van concrete modellen te lezen zodat u weet dat u een goede kwaliteit product koopt. Het beste kunt u een HDMI splitter 1 naar 2 van de merken Konig of Aten kopen, dit zijn kwalitatief goede merken en de prijs/kwaliteit verhouding is heel goed.

HDMI 1.4 Splitter

Een HDMI 1.4 splitter is een hdmi splitter die aan de nieuwste HDMI 1.4 standaard voldoet. Met een HDMI 1.4 splitter kunt u bijvoorbeeld een Blu-ray speler of een PC op meer dan 1 beeldscherm zoals een monitor of televisie aansluiten om het hdmi videosignaal vanuit de hdmi bron daar tegelijk af te spelen. De voordelen van een HDMI 1.4 splitter ten opzichte van hdmi splitters van de vorige generaties zijn de 3d tv ondersteuning, netwerkondersteuning, audio return channel, etc. Een hdmi 1.4 splitter heeft genoeg baanbreedte en snelheid van data overdracht om 3d videosignalen naar televisies met 3d ondersteuning door te sturen. Ook is de ingebouwde netwerk connectiviteit heel belangrijk, vooral voor high-end televisies die gebruik kunnen maken van een internet verbinding voor applicaties zoals youtube, facebook, hulu, etc. De audio-return technologie zorgt ervoor dat het audio signaal zonder een aparte audio kabel van de televisie naar bijvoorbeeld een receiver kan worden verzonden en vandaar naar de speakers.

Een HDMI 1.4 splitter bevat de volgende HDMI 1.4 technologieën:

1. Ondersteuning voor 3D – Met de HDMI 1.4 standaard is het mogelijk om Blu-ray films, 3d-uitzendingen en 3d games op een televisie met 3d ondersteuning te bekijken. HDMI 1.3 splitters hebben meestal geen ondersteuning voor 3d videobeelden.

2. Ondersteuning van resoluties tot 4096 x 2160 – HDMI 1.4 splitters ondersteunen resoluties van 4096 x 2160 ( 4k x 2k ). Deze resolutie is bekend onder de naam Ultra HD en wordt in de toekomstige televisies en Blu-ray discs toegepast. Ook kunnen andere resoluties zoals 1440p, 1600p en 2160p worden weergegeven. HDMI 1.3 splitters zijn beperkt tot een resolutie van 1080p.

3. Netwerk connectiviteit ondersteuning – In de HDMI 1.4 standaard / kabel is er een extra datakanaal voor ethernet toegevoegd. HDMI 1.4 splitters ondersteunen dit extra datakanaal en kunnen dus via de hdmi verbinding internet verbinding doorsturen. Dit is vooral belangrijk voor televisies die internet applicaties zoals youtube kunnen weergeven.

4. Audio Return Channel technologie – HDMI 1.4 splitters hebben ondersteuning voor de audio return channel waarmee het mogelijk is om vanuit de televisie audio signalen naar een receiver terug sturen via dezelfde hdmi kabel om het geluid op de speakers af te laten spelen, zonder dat er een extra audio verbinding nodig is.

5. Hogere snelheid: HDMI 1.4 splitters kunnen meer baanbreedte doorgeven wat heel belangrijk is voor 3d videosignalen en hogere resoluties.

Professionele / Geavanceerde HDMI Splitters

Een geavanceerde ( professionele ) hdmi splitter heeft meestal 4, 8 of meer HDMI uitgangen ( OUT Poorten ), vaak meer dan 1 HDMI ingang ( IN Poort ) en geavanceerde functies zoals ondersteuning voor een groot aantal resoluties, ingebouwde versterker functies of amplifier / equalizer functies, DDC compatibiliteit, HDMI kabel lock systeem, etc. Dergelijke splitters worden gebruikt voor bijvoorbeeld presentaties, concerten of vergelijkbare evenementen, maar ook voor het bekijken van video in verschillende kamers in een huis of hotel. Met bijvoorbeeld een professionele HDMI splitter 4 naar 8 is het mogelijk om een van de 4 aangesloten HDMI bronnen zoals een DVD / Blu-ray speler, digitale tv ontvanger of een game console zoals Xbox 360 op maximaal 8 beeldschermen tegelijk af te spelen. Het schakelen tussen de hdmi bronnen geschiedt via een afstandsbediening.

Voorbeeld van een geavanceerde HDMI splitter:

Geavanceerde functies van professionele HDMI splitters:

1. Amplifier and Equalizer functies voor lange HDMI kabels. Het videosignaal wordt door de ingebouwde amplifier versterkt zodat men kabels tot 20-30 meter lang kan gebruiken voor de aansluiting van de beeldschermen. Dankzij deze ingebouwde versterker hebben zowel het video- als audiosignaal bij het verlaten van de hdmi splitter dezelfde kwaliteit als op het moment dat het signaal de hdmi bron verliet.

2. Ondersteuning van alle HD/UHD resoluties tot 4k en DVI resoluties UXGA (1600×1200). Dit houdt in de hoeveelheid pixels dat naar het beeldscherm doorgestuurd kan worden. De hdmi bron moet wel een vaste waarde qua resolutie hebben en deze resolutie moet dus ook op de specificaties van de hdmi splitter staan, anders kunnen de beelden niet worden doorgestuurd en verwerkt door de hdmi splitter. De ondersteuning voor PC resoluties is belangrijk als er beeldschermen worden gebruikt met hogere resoluties dan Full HD, zoals 1920×1200. Vaak hebben 30 inch monitoren zulke resoluties.

3. Ondersteuning van datasnelheden van 250 Mbps tot 2.5 Gbps. Dit houdt de data ( hdmi ) overdracht in van de hdmi splitter, hoe groter de resolutie des te groter de hoeveelheid data.

4. HDMI kabel lock systeem. Er zijn HDMI kabels met duimschroef leverbaar. Dergelijke hdmi kabels kunnen vast worden gezet door middel van een “duimschroef”. Hierdoor wordt een zekere en stabiele hdmi verbinding gewaarborgd. Dergelijke kabels zijn bedoeld voor hdmi apparatuur zoals hdmi splitters / switches die deze schroefbeveiliging oftewel HDMI Lock System ondersteunen.

5. Ondersteuning van pixel clocks van 25 MHz tot 165 MHz.

6. Bi-directionele ongebufferde in- en uitvoerkanalen.

7. Ondersteuning tot 4 TDMS kanalen per kanaal. HDMI feature maakt TMDS invoer gelijk en voor versterking TMDS uitvoer voor hoge definitie digitale TMDS signalen.

8. Ondersteuning van 12-Bit kleur. Dit definieert de “pass trough” kleur diepte van de hdmi splitter, dus de hoeveelheid kleuren.

9. DDC compatibiliteit – definieert dat er een hdmi verbinding gelegd kan worden met de hdmi bron en de beeldschermen. Zo weet de bron welke resolutie het scherm aan kan.

10. RS232 interface: via de RS232 interface op de hdmi splitter is het mogelijk om de splitter via speciale software op de computer te configureren en bedienen.

HDMI Switch

Een HDMI Switch is een apparaat dat gebruikt wordt voor het schakelen van de hdmi video/audio signaal tussen meerdere hdmi bronnen. Een hdmi switch wordt ook wel eens een HDMI Schakelaar genoemd. Als u veel hdmi apparatuur heeft zoals een satellietontvanger, spelcomputers zoals PlayStation 3 en Xbox 360, een Blu-ray speler die allemaal een hdmi uigang hebben, dan kunt u een hdmi switch gebruiken om al deze apparaten op uw beeldscherm of televisie aan te sluiten. Met een afstandbediening kunt u dan tussen deze verschillende hdmi bronnen schakelen. Stel voor, u hebt 2 hdmi bronnen zoals een blu-ray speler en een digitale televisie ontvanger. U sluit de blu-ray speler op de 1ste ingang van de hdmi switch en de digitale tv ontvanger op de 2de ingang. Een hdmi switch heeft altijd 1 hdmi uitgang, deze sluit u aan op uw televisie of monitor. Met de afstandsbediening in de hand kunt u makkelijk schakelen tussen deze 2 hdmi bronnen, wanneer u bijvoorbeeld via de afstandsbediening bron 1 selecteert ( blu-ray speler ) zal uw televisie automatisch overschakelen op de blu-ray speler, hetzelfde met de digitale tv ontvanger – als u bron 2 selecteert wordt de videosignaal van de digitale tv ontvanger op de televisie zichtbaar. Op de afbeelding hieronder wordt dit alles schematisch weergegeven:

Er bestaan verschillende soorten van hdmi switches, de belangrijkste verschil is het aantal ingangen die een hdmi switch heeft. Hoe meer ingangen, des te meer hdmi bronnen u op de hdmi switch kunt aansluiten. Meestal worden 4 ingangen gebruikt, maar er zijn ook hdmi schakelaars met 6, 8 of meer ingangen. Het aantal ingangen en uitgangen wordt ook wel eens met een cijfercombinatie zoals 3:1 weergegeven. 3:1 betekent dat er 3 ingangen zijn en 1 uitgang op de hdmi switch. Er zijn ook geavanceerde / professionele hdmi switches / splitters met meerdere in – en uitgangen. Met zulke apparaten kunt u niet alleen veel hdmi bronnen aansluiten maar ook het videosignaal naar 2 of meer beeldschermen doorsturen. Let op: als u 1 hdmi bron tegelijk op meerdere monitoren of televisies wilt bekijken, dan moet u een hdmi splitter gebruiken in plaats van een hdmi switch. Op de afbeelding hieronder wordt de achterzijde van een hdmi 1.3 switch weergegeven met 5 ingangen:

De meeste hdmi switches werken met de plug-and-play technologie en kunnen in seconden worden geïnstalleerd. Voor de aansluiting worden HDMI-kabels om de verbindingen te beveiligen. Zodra alle hdmi bronnen zijn aangesloten in ingeschakeld wordt het videosignaal naar uw televisie gestuurd van de hdmi bron die standaard is ingesteld. Voor het schakelen tussen de hdmi bronnen wordt meestal een afstandbediening gebruikt die met de hdmi switch wordt geleverd.

Waarop moet u letten bij het kopen van een HDMI Switch:

1. Aantal hdmi ingangen. Zoals hierboven is weergegeven is het belangrijk om te weten hoeveel hdmi ingangen op de switch u nodig hebt voor uw apparatuur. Als u alleen een digitale tv ontvanger en een hdmi dvd speler op de televisie wilt aansluiten, dan is een hdmi switch 2:1 al genoeg. Als u echter veel hdmi apparatuur heeft, dan moet u zeker een hdmi switch kopen met 5-6 uitgangen.

2. Welke resoluties worden er door de hdmi switch ondersteund. Het is belangrijk om te weten of de hdmi switch de resoluties ondersteund die uw hdmi apparatuur naar de televisie verstuurd. Bijvoorbeeld, er zijn HD resoluties van 720p, 1080i of 1080P, VGA resoluties van 800×600, 1024×768 etc of WUXGA resoluties van 1920×1200. Sommige hdmi switches kunnen bepaalde resoluties niet aan. De meeste hdmi schakelaars gaan tot en met een resolutie van full hd. Dat is een resolutie van 1080p. Als u een grotere resolutie wilt gebruiken dan moet u een HDMI 1.4 switch kopen, dergelijke switches ondersteunen resoluties tot van 4096 x 2160 pixels.

3. Ondersteuning voor HDCP technologie (HDCP staat voor High-bandwidth Digital Content Protection ). De meeste hdmi switches ondersteunen HDCP HDMI apparatuur, maar er kunnen wel goedkope modellen zijn waar ondersteuning voor HDCP ontbreekt. Dus als uw hdmi apparatuur gebruikt maakt van HDCP ( bijvoorbeeld, een Blu-Ray speler ), dan moet u bij het kopen van de hdmi schakelaar opletten dat er ingebouwde ondersteuning voor HDCP aanwezig is.

4. Compatibiliteit met HDMI 1.3 en de nieuwe HDMI 1.4 (en HDMI 2.0) standaard. Het merendeel van de hdmi switches op de markt vandaag hebben ondersteuning voor de HDMI 1.3 interface zoals HDMI ver 1.3, 1.3b, etc. maar er zijn nog modellen met alleen ondersteuning voor HDMI 1.2. Dus als uw hdmi apparatuur HDMI versie 1.3 ondersteund, dan is het beter om een HDMI 1.3 switch te kopen.

5. Doorvoersnelheid / baanbreedte van het HDMI signaal – bijvoorbeeld signaal snelheden tot een bepaalde X aantal Gbits. De doorvoersnelheid wordt vermeld in GBps. Hierin wordt gespecificeerd wat de maximale snelheid is van de hdmi switch, hoe meer hoe beter.

6. Ingebouwde versterker functie of equalizer / amplifier functies – de hdmi schakelaars hebben allemaal een interne HDMI versterker voor het versterken van het binnenkomende hdmi videosignaal.

Bij het kopen van een hdmi switch moet u ook erop letten dat uw televisie de resolutie aan moet kunnen die de HDMI bron weg stuurt. De hdmi switch moet ook de resolutie aankunnen die de hdmi bron weg stuurt. Zoals hierboven gezegd is de resolutie bij de HDMI versie 1.3 beperkt tot 1080p ( Full HD ).