In dit artikel kunt u informatie vinden over de verschillende HDMI Kabels versies die men tegenwoordig kan kopen en over de HDMI standaard zelf.

Om moderne beeld en geluidsapparatuur aan te sluiten kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van de hdmi-kabels. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface, met HDMI kunt u een video en audio signaal digitaal transporteren naar vanuit uw hdmi apparatuur naar de televisie zonder kwaliteitsverlies zoals bij analoge aansluitingen. Een hdmi kabel is bij het aansluiten van uw beeld en geluidsapparatuur een ideale keuze omdat er maar 1 kabel nodig is voor het versturen van zowel de video als audio signalen van het ene naar het andere hdmi apparaat. Tegenwoordig beschikken bijna alle moderne televisies, receivers, game consoles, dvd en blu ray spelers over een hdmi interface en kunnen dus met een hdmi kabel worden aangesloten. Dus door gebruik te maken van hdmi kabels kunt u het aansluitproces van uw apparatuur vereenvoudigen. U moet wel oppassen dat u de hdmi kabels kiest, bij de aanschaf van een hdmi kabel moet u opletten dat u een juiste hdmi connector hebt (standaard, mini of micro), maar ook het juiste type hdmi kabel zoals een standaard hdmi kabel of high speed kabel. Hieronder worden de verschillende versies van de hdmi standaard belicht zodat u weet welke hdmi kabels u het beste kunt uitkiezen.

De Hdmi standaard kent verschillende versies en iedere nieuwere versie beschikt over een aantal vernieuwingen en nieuwe eigenschappen. Omdat nieuwere versies meestal wel compatibel zijn met de oudere versies, is het altijd verstandig om voor de nieuwste HDMI versie kabels te kiezen.

1. HDMI 1.0 en 1.1 Kabels – De eerste versie van HDMI kabels combineert de digitaal video signaal en een 2 kanaals audio signaal in 1 kabel. Met HDMI 1.1 is het mogelijk geworden om niet alleen 2 kanaals audio signaal door de kable te sturen maar ook meerkanaals audio ( surround geluid ) zoals Dolby Digital en DTS audio ( tot 8 kanalen van 192 KHz ongecomprimeerd geluid). HDMI 1.1 ondersteunt ook Full HD video op een maximale resolutie van 1920 x 1080i, i staat voor interlaced ( beelden opgebouwd uit twee halfbeelden ), maar er is nog geen ondersteuning voor 1920 x 1080 progressieve beelden.

2. HDMI 1.2 Kabels – Deze versie van HDMI verschilt niet veel van HDMI 1.1 en voegt alleen de mogelijkheid toe om SACD audio signalen door te voeren. Dit zijn audio signalen van een zogenaamde Super Audio CD van bijvoorbeeld een DVD speler naar een receiver.

3. HDMI 1.3 em 1.3a Kabels – HDMI 1.3 brengt grote vernieuwingen met zich mee in zowel de audio als video elementen, het ondersteunt namelijk een bandbreedte van 10.2 Gbps, zodat progressieve beelden op een Full HD resolutie van 1920 x 1080 mogelijk zijn. Door de komst van Blu-Ray kunnen HDMI 1.3 kabels digitale bitstreams (data stromen) doorvoeren van de nieuwe hoge resolutie audio formaten zoals Dolby TrueHD en DTS HD ( HD audio geluid ). Tevens kent hdmi 1.3 betere kleurnuances ( Deep Color technologie ) voor vollere kleuren en worden er ook meer kleuren weergegeven in 10 bit, 12 bit en 16 bit. HDMI 1.3a vergroot de video bandbreedte die overgebracht wordt van een hdmi bron naar de televisie zodat nog grotere kleurdiepten doorgestuurd kunnen worden en ook nog hogere resolutie dan het 1080p formaat.

4. HDMI 1.4 en 1.4a Kabels – HDMI 1.4 kabels zijn de nieuwste hdmi kabels die er op dit moment verkrijgbaar zijn. HDMI 1.4 kent een groot aantal vernieuwingen ten opzichte van HDMI 1.3 zoals de ondersteuning voor 3d video, grotere resoluties zoals 4096 x 2160, diepere kleuren ( Adobe RGB ), netwerkondersteuning ( via 1 hdmi kabel is het nu mogelijk om internetsignalen naar uw televisie te versturen ), audio return channel technologie ( het doorgeven van de audio signaal terug van uw televisie naar bijvoorbeeld een receiver ). Ook is er een nieuwe hdmi connector geïntroduceerd – micro hdmi-connector, waarmee het mogelijk is om van hdmi te genieten op mobiele apparatuur zoals telefoons, tablets etc. HDMI 1.4a Kabels hebben nog betere ondersteuning voor 3d videosignalen.

Vesies van HDMI Kabels die men tegenwoordig kan kopen:

1. HDMI kabels standard – standaard hdmi kabel met ondersteuning tot 1080I resolutie ( interlaced ).
2. HDMI kabels standard with Ethernet – standaard hdmi kabel met ethernet ondersteuning ( doorgeven van internet signalen ).
3. HDMI kabels High Speed – ondersteuning tot 1080p, inclusief Deep Color technologie en alle 3D formaten van de 1.4 HDMI specificatie.
4. HDMI kabels High Speed with Ethernet – hoge snelheid kabel ( met ondersteuning van 1080p en 3D ) met ethernet functionaliteit.
5. HDMI kabels standard Automotive – voor HD materiaal distributie in de auto.

HDMI 1.3

De HDMI 1.3 standaard brengt heeft een aantal voordelen ten opzichte van de oude HDMI 1.2 versie en brengt een aantal vernieuwingen met zich mee. De HDMI 1.3 versie bevat verbeteringen in zowel de audio als video elementen. De nieuwe HDMI versie ondersteunt namelijk wel een bandbreedte van 10.2 Gbps, zodat men naar progressieve beelden op een resolutie van 1920 x 1080p kan kijken. Dit levert een aanzienlijke verbetering van de beeldkwaliteit op ten opzichte van de oude hdmi versie. Door de komst van Blu Ray media brengt de HDMI 1.3 versie ook de mogelijkheid met zich mee om digitale bitstreams (data stromen) door te voeren voor de nieuwe audio formaten met hoge resolutie als Dolby TrueHD en DTS HD. Het voordeel van het hd-geluid is dat het wel weer even iets beter klinkt, zodat u nog meer van de audio weergave van uw film kunt genieten. Tevens ondersteunt HDMI 1.3 deep color waardoor betere kleurnuances voor vollere kleuren en meer kleuren kunnen worden weergegeven. De “Deep Color” technologie zorgt ervoor dat de kleuren in 10 bit, 12 bit en 16 bit kunnen worden weergegeven, terwijl de zogenoemde x.v.Color de RGB kleurruimte aanzienlijk vergroot. De HDMI 1.3 standaard brengt ook een nieuwe connector met zich mee – hdmi mini connector, waarmee u bijvoorbeeld uw hd camera direct op de televisie kunt aansluiten.

HDMI 1.3 vernieuwingen op een rij:

1. Hogere snelheid. De HDMI 1.3 standaard verhoogt de enkel-links bandbreedte tot 340 Mhz (10.2 Gbps), waarmee hoge resoluties tot Full HD 1080p worden ondersteund alsmede deep color en hogere frame rates. Ook is er in de HDMI 1.3 versie een technische basis ingebouwd voor nog hogere snelheden in toekomstige HDMI versies zoals HDMI 1.4 en HDMI 1.4a. De hogere data snelheid is van belang mede van belang voor bijvoorbeeld computer toepassingen.

2. Deep Color – De deep color technologie zorgt ervoor dat er meer dan 1 miljard kleurschakeringen op de televisie kan worden weergegeven wat voor een overweldigende details met ongekend detail zorgt. HDMI 1.3 ondersteunt 10-bit, 12-bit en 16-bit (RGB en YCbCr) kleurdieptes, ten opzichte van de vorige versies van de HDMI specificatie waar alleen 8-bit diepte beschikbaar was.

3. Bredere kleurruimte – met de komst van HDMI 1.3 wordt de “x.v.Color” ondersteund ( dit is de consumentennaam is voor de IEC 61966-2-4 xvYCC kleurstandaard ) waardoor iedere kleur die voor het menselijke oog zichtbaar is kan worden weergegeven. De grenzen op de kleurruimte van vorige hdmi versies zijn dus opgeheven.

4. Lip Sync technologie – HDMI versie 1.3 beschikt over automatische audio synchronisatie eigenschappen die de hdmi apparatuur in staat stelt deze synching automatisch en nauwkeurig uit te laten voeren. Dit zorgdt ervoor dat ergeen aanpassingen door de eindgebruiker nodig zijn om het het synchroniseren van beeld en geluid beter te maken.

5. Dolby TrueHD en DTS HD – HDMI versie 1.3 beschikt over nieuwe lossless compressed digitale audio formaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Echter, om volledig van de hoge resolutie kwaliteit van deze audio formaten te kunnen gebruik maken moet men de speler via HDMI of analoog aansluiten.

Tegenwoordig hebben de meeste hdmi apparaten ondersteuning voor HDMI 1.3, immers dit is de huidige meest voorkomende hdmi standaard op de markt. Bijvoorbeeld, het merendeel van de hdmi splitters en switches maakt gebruik van hdmi 1.3

HDMI 1.4

Begin 2010 heeft HDMI Licensing, de organisatie achter het HDMI standaard, een nieuwe versie van HDMI op de markt gebracht, HDMI 1.4. Deze nieuwe generatie van de HDMI-interface is door het HDMI-consortium goedgekeurd en er is al hdmi apparatuur op de markt die deze nieuwe interface ondersteunt, maar het duurt nog even voordat er apparaten te kop zijn die volledig gebruik kunnen maken van HDMI 1.4. HDMI versie 1.4 biedt meer mogelijkheden dan HDMI 1.3 waaronder de mogelijkheid tot het ontvangen en versturen van netwerkgegevens en internetgegevens op een snelheid van 100Mbps en het weergeven van 3D-beelden zodat 3D beelden van bijvoorbeeld een Blu-Ray speler naar het beeldscherm kunnen worden verzonden. Verschillende fabrikanten hebben al HDMI 1.4 in hun apparatuur geintegreerd, bijvoorbeeld fabrikant Onkyo heeft verschillende AV-receivers met HDMI 1.4 aansluitingen.

Verbeterpunten doorgevoerd in de HDMI 1.4 standaard:

1. Netwerkondersteuning – In de hdmi 1.4 standaard is er een extra datakanaal voor ethernet toegevoegd. Daarmee worden HD video, HD audio en Ethernet in een enkele kabel geintegreerd. Het Hdmi Ethernet Channel maakt dus verschillende ip-diensten met een snelheid ( bandbreedte ) van 100Mbps mogelijk. Deze bi-directionele dataverbinding kan worden gebruikt op internet gebaseerde hdmi apparaten, dus er is geen noodzaak meer om hdmi- apparaten met een ethernet-kabel apart op een netwerk aan te sluiten.

2. Audio Return Channel – Op het gebied van audio is er veel veranderd in HDMI versie 1.4. Het is niet meer nodig om een aparte geluidskabel aan te sluiten om de audio via een receiver te laten versturen naar de speakers. De televisie kan met een hdmi 1.4 kabel audio signalen terug sturen naar een receiver om het geluid af te laten spelen, zonder dat er een extra audio-verbinding nodig is. In HDMI 1.3 was het nog noodzakelijk om een aparte audiokabel te gebruiken wanneer het geluid moest worden teruggestuurd van een tv naar een versterker. Met HDMI 1.4 is dit niet meer nodig omdat er over een HDMI 1.4 kabel audio kan worden teruggestuurd, dus het is niet meer nodig om een aparte geluidskabel aan te sluiten.

3. Resolutie – Met de komst van HDMI versie 1.4 is het nu mogelijk om videobeelden met een hogere resolutie te versturen dan in versie 1.3. Met de huidige hdmi versie 1.3 is de resolutie beperkt tot 1080p en 1080i, maar met de nieuwe versie 1.4 kan een resolutie van 4096 x 2160 worden behaald. Dit is 4 keer meer dan het nu mogelijk is. Deze resolutie heet Ultra HD en wordt in de toekomstige televisies en Blu-ray spelers toegepast. Ook kunnen resoluties zoals 1440p, 1600p en 2160p worden weergegeven.

4. Ondersteuning voor 3D – Met HDMI 1.4 is de ondersteuning voor 3D technologie verbeterd. Met de nieuwe standaard is het mogelijk om Blu-ray en games met 3d op een resolutie van 1080p voor elk oog te bekijken. De nieuwe 1.4a HDMI versie zal ook ondersteuning voor verschillende uitzend of broadcast 3D formaten bevatten zodat de 3D televisies zich aan kunnen passen aan het type 3D signaal dat ontvangen wordt. Bijvoorbeeld de side-by-side (Half 3D) 1080i 3D van Sky TV.

5. Snelheid – HDMI 1.4. kabels hebben meer baanbreedte om resoluties zoals Ultra HD en 3D signalen door te kunnen voeren. De doorvoersnelheid van de nieuwe standaard is 10.2 Gbit/s, dus veel meer dan bij de oude versie.

6. Ondersteuning van “Deep Color” (diepere kleuren) – Versie HDMI 1.4 zorgt voor veel betere kleurdieptes zodat digitale foto’s er nog beter en meer realistischer uitzien. Ook is er ondersteuning voor kleurruimtes die speciaal ontwikkeld zijn voor digitale camera’s, zoals Adobe RGB, sYCC601 en AdobeYCC601.

7. Micro hdmi-connector ( 19 pins connector ) – deze nieuwe connector is vooral bedoeld voor mobiele apparaten en is de helft kleiner dan een standaard hdmi stekker, maar ondersteunt toch 1080p HD content. Dit nieuwe connector kan bijvoorbeeld de auto-industrie helpen om HD video en audio in de auto te integreren met HDMI.

Al deze nieuwe functionaliteit van HDMI 1.4 heeft ook een keerzijde. Helaas is bestaande HDMI-apparatuur niet compatibel met HDMI 1.4. De nieuwe standaard is ook niet backwards compatibel met de oude apparatuur. Daarom is er een upgrade nodig van uw bestaande hdmi apparatuur om volop van HDMI 1.4 te kunnen genieten. Zo is het zinvol om bijvoorbeeld een HDMI 1.4 Splitter te kopen, etc. HDMI Licensing heeft 5 versies van hdmi 1.4 kables geïntroduceerd. Naast de gewone kabels met ondersteuning voor 1080i-beelden komen er standaard- en High Speed-kabels met ethernetfunctionaliteit, kabels voor 1080p en hogere resoluties ( ULtra HD ) en een automotive hdmi-kabel voor het “Automotive Connection System” bedoeld voor auto’s ( het is beter bestand tegen vibraties in de auto ).

Draadloos HDMI

Draadloos HDMI of Wireless HDMI is een technologie die het mogelijk maakt om een hdmi signaal draadloos te versturen. Deze technologie staat echter nog in de kinderschoenen en er zijn weinig producten op de markt die daarvan gebruik maken. Omdat de HDMI kabels de video en audio signalen digitaal versturen is het heel eenvoudig om deze digitale signalen draadloos te versturen, er is geen ingewikkelde omvormer van analoog naar digitaal nodig. Draadloos HDMI werkt op hoge frequenties, zodat de data overdracht makkelijk en zonder storingen gemaakt kan worden. Helaas kleven aan de Wireless HDMI technologie nog wat nadelen. Omdat er met een hoge baanbreedte wordt gewerkt, moeten de modules die het signaal versturen op een korte afstand van de ontvanger geplaatst worden, de technologie heeft nu een bereik van maximaal 10 meter wat in vergelijking met de gewone HDMI Kabels of de opkomende HDBaseT standaard heel weinig is. Ook is het signaal dat draadloos overgezet wordt niet altijd zuiver bij de ontvangst. Een andere belangrijke nadeel van de Wireless HDMI is dat het nog geen ondersteuning biedt voor Full HD 1080p, zodat de belangrijkste functie van hdmi hiermee wegvalt.

De huidige Draadloos HDMI apparatuur die tegenwoordig te koop is is meestal heel duur ( 200-300 euro ) en heeft nog wat kinderziektes. Daarom is het de vraag of de technologie wel een toekomst heeft en of de grote fabrikanten het in de toekomst zullen ondersteunen. Maar er zijn wel enkele Draadloos HDMI apparaten op de markt die wel 1080p ondersteunen en zonder aanzienlijk signaalverlies de hdmi content naar de ontvanger kunnen doorzenden. Bijvoorbeeld de Marmitek GigaVideo800 heeft wel goede reviews gekregen.

HDBaseT

De huidige HDMI versie is voorlopig een uitstekende standaard voor de verbinding van verschillende moderne beeld-en geluid apparaten, maar toch hebben de huidige HDMI kabels enkele nadelen zoals aanzienlijk kwalietsverlies ( signaalverlies ) bij kabellengtes van 20 meter en meer, problemen met baanbreedte ( bij 3d beelden en hoge resoluties ) en de prijs voor goede kwaliteit hdmi kabels die kan oplopen tot honderden euro’s. Daarom ontwikkelen een alliantie van onder meer Sony, LG en Samsung en Sony een nieuwe standaard voor het doorgeven van video-en audio signalen: de HDBaseT standaard. Met deze technologie is het mogelijk om hd video, audio en ethernetverkeer via een gewone ethernetkabel over grote afstanden te versturen. De HDBaseT Alliance is een bondgenootschap om de nieuwe standaard op de markt te brengen.

De nieuwe HDBaseT standaard werkt met gewone CAT5e en CAT6 ( LAN ) kabel en de gewone RJ45 ethernet pluggen. In vergelijking met de HDMI kabels zijn de ethernet kabels dunner, veel goedkoper en overal verkrijgbaar. Immers, het zijn gewone standaard netwerk kabels die gebruikt worden voor LAN verbindingen tussen de internet router en de computer. Op dit moment heeft de HDBaseT Alliance de HDbaseT specificatie afgerond en kunnen we producten met de HDbaseT interface al in 2011 op de markt verwachten.

De HDBaseT standaard heeft een aantal grote verbeterpunten ten opzichte van de HDMI ( 1.4 ) standaard. De baanbredte voor het doorgeven van de video- en audio signalen is het dubbele van de huidige HDMI 1.4a standaard en bedraagt 20 Gb/s, wat HDBaseT uitermate geschikt maakt voor het doorgeven van 3d beelden met hoge resoluties zoals 4096 x 2160 pixels. Een gewone full hd televisie heeft een resolutie van 1920 x 1080, dus met de nieuwe standaard kan mer tot 4 televisies tegelijk voorzien van haarscherpe beelden. In de toekomst is het ook mogelijk om 4K-videocontent ( Ultra HD ) over de cat5e/6 ethernet kabels te laten lopen.

Een andere belangrijke voordeel van de HDBaseT standaard is dat via de HDbaseT kabels apparaten van stroom kunnen woorden voorzien ( tot 100 watt, wat genoeg is voor bijvoorbeeld moderne generatie van zuinige televisies ). De bruikbare lengte van de HDBaseT is 100 meter, dus bijna 8-10 keer langer dan met de huidige HDMI 1.4 standaard. En met de installatie van eenvoudige repeaters kan de afstand tot wel 800 meter worden verlengd. De installatie en aansluiting van de HDBaseT kabels is heel makkelijk omdat het gewone ethernet kabels met de standaard ethernetconnectoren betreft, men is eraan gewend en kan de kabels eenvoudig zelf aansluiten.

Een nadeel van de HDBaseT kabels is de mogelijke vermindering van de baanbreedte en het video-audio signaal bij grote kabellengtes en onvoldoende afscherming. De prestaties die in de HDBaseT draft worden genoemd zijn waarschijnlijk onder ideale omstandigheden behaald en zullen in de slechte omstandigheden moeilijk te realiseren zijn. Maar de minimum baanbreedte moet in ieder geval 15.8 Gb/s, lager dan dit getal kan het niet komen.

De HDBaseT alliance verwacht dat er in 2011 al producten met ondersteuning van de HDBaseT interface op de markt komen. Het is te verwachten dat er waarschijnlijk de eerste televisies en BluRay spelers die HDBaseT-ready zijn in de 2de helft van 2011 zullen verschijnen.

Scart naar HDMI

Om een SCART signaal om te zetten naar een HDMI signaal heeft u een zogenaamde scart naar hdmi omvormer nodig. Een dergelijke omvormer is een apparaat dat een analoge Scart signaal naar een digitaal HDMI signaal converteert. Met een dergelijke scart naar hdmi omvormer is het dus mogelijk om uw scart apparatuur aan te sluiten op een televisie met een hdmi ingang. Omdat de scart bron al de video en audio signalen bevat is het dus niet nodig om een aparte kabel voor de audio signaal te gebruiken zoals het geval is bij bijvoorbeeld DVI.

Een voorbeeld waar een scart naar hdmi omvormer voor gebruikt kan worden is bijvoorbeeld wanneer u een digitale televisie ontvanger of een oude dvd speler heeft met alleen een scart interface. Wanneer u een moderne televisie heeft met alleen een HDMI ingang kunt u dan een scart naar hdmi omvormer gebruiken om de scart apparatuur aan te sluiten op de hdmi poort van uw televisie. U sluit met een scart kabel de scart apparatuur op de scart naar hdmi omvormer en de omvormer sluit u met een hdmi kabel op de televisie. Hieronder wordt dit schematisch weergegeven:

Wanneer u een scart naar hdmi omvormer gebruikt voor uw HDMI signaal zal het signaal in kwaliteit altijd gelijk worden met de maximale resolutie van het product die u koopt. Het zal dus in een bepaalde gevallen de HDMI resolutie van de bron niet kunnen weergeven. Dus u moet hiermee rekening jouden bij het kopen van de scart naar hdmi omvormer. De meeste scart naar hdmi omvormers zetten de analoge scart signaal om naar een digitaal hdmi signaal van HDMI 720p op 60Hz. Er is ook ondersteuning aanwezig voor RGB(50/60Hz), CVBS(NTSC/PAL), en pc/mac computers. De resoluties die u kunt gebruiken zijn 480i,480p,576i,576p en 720p. Een scart naar hdmi omvormer heeft ook een versterker functie aan boord.

Voorbeeld van een Scart naar HDMI omvormer:

Het voordeel van een scart naar hdmi omvormer is dat het signaal zeer duidelijk wordt geupscaled wat betekend dat bij het ontvangen van de signaal er pixels bij worden gezet. Dit verbetert aanzienlijk het videosignaal op de hd televisie. Meestal staat bij de specificaties van de scart naar hdmi omvormer tot welke resoluties deze het HDMI signaal weg stuurt, maar de grens ligt altijd bij 720p, dus bijvoorbeeld 1080p Full HD resolutie is niet mogelijk. Bij de specificaties staat ook welke ingangen de scart naar hdmi omvormer heeft.

DVI naar HDMI

Om een DVI signaal om te zetten naar een HDMI signaal heeft u een zogenaamde dvi naar hdmi adapter / verloopstuk /kabel nodig. Een dergelijke adapter is een apparaat dat een digitaal DVI video signaal naar een digitaal HDMI video signaal converteert. Met een dergelijke dvi naar hdmi adapter is het dus mogelijk om uw dvi apparatuur aan te sluiten op een televisie met een hdmi ingang. Omdat de dvi bron alleen de video signaal kan versturen is het dus nodig om een aparte kabel voor het doorgeven van de audio signaal te gebruiken.

Een voorbeeld waar dvi naar hdmi adapter voor gebruikt kan worden is bijvoorbeeld wanneer u een video kaart met een dvi uitgang hebt en u deze video kaart op een moderne televisie met een hdmi ingang wilt aansluiten. Ook kan het zo zijn dat u uw blu-ray speler of digitale tv ontvanger met een hdmi uitgang op een monitor met alleen een dvi ingang wilt aansluiten. In beide gevallen moet u dus een dvi naar hdmi kabel of verloopstuk gebruiken. Het audio signaal wordt meestal apart aangesloten op de Toslink of de COAXCIAL ingang. Dus houd er altijd rekening mee dat DVI alleen maar beeldsignaal doorgeeft en geen audiosignaal.

Voorbeelden van DVI naar HDMI adapters / verloopstukken:

De meeste dvi naar hdmi adapters ondersteunen de volgende resoluties: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p FullHD en hebben een hoge doorvoersnelheid tot wel 2.5 GBps/250 MHz. De adapters zijn meestal compatibel met HDMI 1.3 en hebben HDCP support.