Look and feel
Ik heb de iPhone altijd al een visueel aantrekkelijk apparaat gevonden. Apple besteed veel tijd aan de uitwerkingen van hun apparaten en ik ben van mening dat ze daar goed mee bezig zijn. De iPhone ziet er goed uit en past goed in de hand.

Helaas is de iPhone, in tegenstelling tot concurerende apparaten van bijvoorbeeld Samsung, wel wat aan de zware kant – en zo voelt het ook. Het is een wat zwaarder apparaat, zeker als je er een plastic
hardcase cover overheen doet. Dan voelt het apparaat stug, misschien zelfs een beetje lomp.

Randapparatuur
Er is bijna geen randapparatuur nodig voor eenvoudig en basaal gebruik van een iPhone. Er is geen verplichte software om te installeren – al is iTunes wel nodig om de telefoon ten volle te benutten, het is niet verplicht. iTunes komt vooral om de hoek kijken als er bijvoorbeeld muziek of foto’s op de telefoon gezet moeten worden.

Een ‘work around’ voor mensen die geen zin hebben om iTunes te installeren: hoewel dit niet door Apple ondersteund wordt zijn er programma’s die de iPhone doorzoekbaar maken net als een gewone folder op de computer.

Waar heel veel andere moderne toestellen wel gebruik maken van een universele oplader, de mini-usb, heeft Apple besloten dat de iPhone helaas een eigen adapter heeft. Je kunt dus niet simpelweg even een mini-usb stekkertje inpluggen en hem opladen – iets wat mij altijd heeft geirriteerd.

Gebruik
Zoals gezegd ligt de iPhone goed in de hand: iets wat belangrijk is voor alledaags gebruik. Ik heb nog geen last gehad dat ik ergens niet goed bij kwam doordat het scherm te groot was, of dat het scherm
minder snel of goed reageerde. Ook zijn koude vingers geen probleem voor het touchscreen van de telefoon en blijft hij onder vrijwel alle omstandigheden naar behoren functioneren.

Ik heb de iPhone 4s inmiddels 1.5 jaar in gebruik en heb nog nooit technische problemen er mee gehad. Ik gebruik de telefoon onder andere voor het afspelen muziek, social media, games – en natuurlijk ook waarvoor hij bedoeld is: bellen. Tijdens geen van deze activiteiten heb ik last gehad van storingen of problemen. Het enige wat een enkele keer gebeurd is een crash van het besturingssysteem, waarna het systeem zich altijd binnen 20 seconden heeft hersteld.

Het besturingssysteem
Alle mobiele apparaten van Apple draaien op iOS, en zo ook de iPhone 4s. iOS is een enorm fijn en duidelijk besturingssysteem dat erg consequent en duidelijk is, niet alleen in de werking, maar ook in
de communicatie tussen gebruiker en apparaat.

Zelf ben ik zeer tevreden met het besturingsyssteem, op een paar miniscule puntjes na. Bijvoorbeeld de instellingen-app, deze had eenvoudiger kunnen zijn en bovendien hadden bepaalde belangrijke punten minder ver weg hoeven zitten.

De apps
De App Store van Apple staat vol met apps – meer dan 25 miljoen. Hierdoor wordt de ervaring op de iPhone een stuk interessanter, social media wordt mogelijk gemaakt, muziek kan beter afgespeeld en
geregeld worden en er zijn ontelbaar veel games die de je graag helpen de tijd te verdrijven.

Echter is de App Store verplicht: er is eigenlijk geen andere wijze om apps te installeren, buiten de App Store om. Op zich geen probleem – maar als je dat vergelijkt met de manier hoe Android apps laat installeren, toch jammer.

Conclusie
De iPhone is een fijn apparaat waar veel tijd en zorg aan is besteed. Hoewel er een paar kleine minpuntjes te vinden zijn tijdens het gebruik van de telefoon en het opladen of toevoegen van media, ervaar je in het dagelijks gebruik enkel de positieve punten.

Geschreven door Danny de Wit en de Review is gebaseerd op zijn eigen iPhone 4s die 1.5 jaar intensief gebruikt is, met Vodafone als provider.