Apple voor rechter wegens misleidende opslagruimte iPhonesApple zou klanten misleid hebben met de opslagruimte van iOS apparaten. Volgens de aanklagers geeft Apple geen informatie over de hoeveelheid ruimte die iOS inneemt op de iPhone. Het iOS kan tot 23 procent van de totale opslagruimte in beslag nemen. Bijvoorbeeld bij de iPhone 5S is dit rond de 18,1 procent en bij de iPhone 6 Plus blijft er slechts 12,7 GB over van de 16 GB. Dat is natuurlijk allemaal best wel veel. De zaak is aangespannen door advocaat Jonas Mann.

Problemen met opslagruimte aan het licht door iOS 8

De krappe ruimte op de 8 en 16GB modellen zou vooral aan het licht zijn gekomen tijdens het uitbrengen van iOS 8. Veel mensen met een iPhone met 8 of 16GB konden iOS 8 niet installeren wegens een gebrek aan opslagruimte. De iPhones zouden minder beschikbare ruimte hebben dan eigenlijk aanwezig zou moeten zijn. Het geheugenprobleem wordt nog eens extra versterkt, omdat Apple het niet toestaat om in haar producten een geheugenkaartje te plaatsen.

Een van de aanklachten is dat de ruimte op de iPhone 5S minder werd op het moment dat er werd geüpdate van iOS 7 naar iOS8. Apple zou onvoldoende communiceren met consumenten over hoeveel het iOS aan ruimte inneemt op een Apple apparaat. Twee aanklagers stellen dat Apple het geheugen expres zo krap maakt om consumenten een iCloud profiel aan te smeren. De aanklagers willen een schadevergoeding van miljoenen dollars zien. Deze miljoenen moeten worden besteed aan iedereen die problemen heeft met het opslaggeheugen van de iPhone.

Apple maakt reclame en misleid consument

De aanklacht die Apple nu aan haar broek heeft hangen gaat niet alleen maar over iPhones, het betreft ook opslagproblemen bij iPads en iPods. De aanklagers vinden vooral de oneerlijke reclame uitingen van Apple bezwaarlijk. Apple moet eerlijker zijn hoeveel opslagruimte er aanwezig is op de Apple devices naast de installatieruimte die iOS in beslag neemt. De ruimte die Apple adverteert verschilt behoorlijk met die van wat je in de praktijk echt krijgt.

Samsung Galaxy S4 had ook opslagproblemen

Apple is niet het eerste bedrijf dat klachten ontvangt over het gebrek aan opslagruimte, Samsung kreeg er al eerder mee te maken. Bij de Samsung Galaxy S4 speelde ook een opslagprobleem. Op die smartphone nam het Android OS 45 procent van het opslaggeheugen in. Geheugenproblemen zijn er ook bij Windows 8.1 van Microsoft. Dit besturingssysteem neemt in verhouding veel geheugen in op tablets.