Prijs
Formaat
Prestaties
User rating

De trend van de afgelopen twee jaar op het gebied van smartphones is om het toestel alsmaar groter en groter te maken. Was het zo’n zeven tot acht jaar geleden hip om een zo’n klein mogelijk toestel te hebben, vandaag de dag willen we allemaal een beeldscherm van 5 inch.

Nou ja, allemaal is misschien een beetje overdreven. Gelukkig is er ook voor diegene die een kleinere handset willen nog genoeg keus. De Sony Xperia ZR is de mini variant van de Sony Xperia Z. Dus als een 5 inch scherm voor jou echt te groot is, dan is de Sony Xperia ZR wellicht een interessante optie.

Sony Xperia ZR – ondanks mini formaat geen mini specs

Het eerste dat opvalt is dat de Sony Xperia ZR ondanks haar formaat het niet voor de Xperia Z hoeft onder te doen. De meeste andere kleinere varianten van een topmodel (bijv. de Samsung Galaxy S4 Mini en de HTC One Mini) bevatten naast een kleiner scherm ook mindere specs. Alhoewel de specs van deze Mini toestellen nog steeds beter dan gemiddeld zijn, kunnen ze niet opboksen tegen het hardware geweld van hun grotere broer.

Bij de Sony Xperia ZR is dit niet het geval. De Sony Xperia ZR beschikt namelijk over een Qualcomm Snapdragon S4 Pro SoC – dezelfde SoC als de reguliere Xperia Z. Verder beschikt de Sony Xperia ZR ook over 2 GB RAM werkgeheugen en ondersteunt de kleinere variant ook gewoon 4G internet. Daarnaast heeft het toestel een 13 MP camera aan de achterkant.

Het toestel doet een aantal kleine consessies. Zo moet je het met slechts 8 GB opslagcapaciteit doen en het scherm van de Xperia ZR niet alleen kleiner maar heeft ook een lagere resolutie. Toch is een schermresolutie van 720p bij een scherm van 4,6 inch zeker niet slecht te noemen en het verschil zal dan ook minder merkbaar zijn.

Sony Xperia ZR – waar zit dan het verschil in?

Het verschil tussen de Xperia ZR en haar grotere broertje zit hem dan vooral in het formaat en deels in het design. De Xperia ZR heeft zoals hierboven al aangegeven is een 4,6 inch scherm en is ook qua afmetingen ietwat kleiner. Hierdoor ligt het toestel makkelijker in de hand voor mensen met kleinere handen.

Het toestel is vanwege de kleinere afmetingen wel wat dikker, maar in de praktijk blijkt dit niet storend te zijn. Dit heeft overigens te maken met het feit dat de batterij van de Xperia ZR vervangbaar is – iets wat de Sony Xperia Z dan weer niet heeft.

Voor de rest zitten de aansluitingen op de bekende plekken – met uitzondering van de microSD kaart. Deze bevindt zich aan de achterkant – achter de batterij. Net als de Sony Xperia ZR is het toestel waterdicht.

Conclusie

We hebben dit keer minder aandacht besteedt aan het bespreken van de prestaties van de Sony Xperia ZR. Dit heeft te maken met het feit dat het toestel van binnen gewoon een exacte kopie is van de Sony Xperia Z. Daarmee is de Sony Xperia ZR dan ook een high end toestel met een wat handzamer formaat. Wellicht een nadeel voor sommigen is dat de prijs van de Xperia ZR dan ook niet veel verschilt van het origineel. Je betaalt ongeveer een bedrag tussen de 469 en 479 euro voor het toestel.