Prijs
Kwaliteit
Formaat
User rating

Sony komt met iets nieuws op de proppen: foto’s schieten zonder camera. Klinkt bizar maar de Japanse elektronicagigant zweert erbij dat hier de toekomst ligt. De Sony DSC-QX10 is een voorbeeld van zo’n camera zonder camera: je schaft namelijk enkel een objectief aan. Vandaag bekijken we hoe de Sony DSC-QX10 in de praktijk uitpakt.

Sony DSC-QX10 – hoe werkt het precies?

De Sony DSC-QX10 werd ongeveer twee weken geleden op de IFA beurs gepresenteerd. Het gaat om een objectief zonder basiscamera of display. Je hebt dus puur enkel de objectief en de onderdelen die bij een objectief horen (sensor, lens, etc.) zelf en een geheugenkaart.

Hoe gebruik je de Sony DSC-QX10 dan als je het niet eens kunt vasthouden? Dat is nu juist de grote truc van Sony. Je kunt de Sony DSC-QX10 namelijk aan je smartphone koppelen. Dit kan een Sony Xperia toestel zijn maar dat hoeft niet. Door middel van een app kun je camera aansturen. Deze app is momenteel enkel voor iOS en Android beschikbaar dus de Sony DSC-QX10 koppelen aan een Blackberry of Windows Phone toestel is geen goed idee.

Sony DSC-QX10 – de camera in de praktijk

De Sony DSC-QX10 kun je zien als een verbetering van je camera op je smartphone. Alhoewel bij high end toestellen de standaard tegenwoordig 13 MP camera is, hebben oudere modellen vaak een mindere camera’s. De Sony DSC-QX10 is dan een geschikte manier om je smartphone betere foto’s te laten schieten.

Met een maximale resolutie van 4.896 bij 3.62 pixels, een BSI-CMOS sensor met een afmeting van 6,17 mm bij 4,55 mm en 18,2 megapixels, presteert de Sony DSC-QX10 niet slechter dan een budget camera. De echte professionele fotografen zullen het apparaat echter waarschijnlijk overslaan. Dat is geen probleem want zij zullen sowieso geen foto’s willen schieten met hun smartphone.

De Sony DSC-QX10 kan op twee manieren verbinding maken met je smartphone, via WiFi of via NFC. Het laatste is voor veel telefoons geen optie dus het is fijn om te weten dat het installeren van de WiFi niet moeilijk is. Het koppelen gaat echter niet bliksemsnel dus zorg ervoor dat de verbinding al in stand is voordat je een kiekje probeert te nemen.

De Sony DSC-QX10 beschikt over drie knoppen: een aan/uit knop, een inzoomknop en een print knop. In principe kun je ook met de objectief zelf foto’s schieten zolang je deze maar opgeladen is en een microSD kaart bevat. In dat geval ben je echter blind aan het fotograferen. Het is de bedoeling dat je smartphone de functie van display overneemt. Opvallend is dat zolang je een verbinding hebt, het objectief en de smartphone niet aan elkaar vast hoeven te zitten. Je kunt dus foto’s schieten terwijl een ander de smartphone vast heeft.

De Sony DSC-QX10 heeft niet boordevol opties. De instellingen van het diafragma, sluitertijd, ISO en dergelijke worden automatisch bepaald. In dit geval biedt het apparaat dan ook niet meer dan een reguliere budget camera. Vanwege de 18,2 MP, de 10x Optische zoom en de relatief goede kleurkwaliteit is de Sony DSC-QX10 echter wel een betere camera dan de meeste smartphone camera’s en budget camera’s.

Conclusie

De Sony DSC-QX10 is een interessant model dat eigenlijk een heel nieuw soort camera aan de man brengt. Voor een bedrag van 199 euro is het apparaat niet heel erg goedkoop maar de Sony DSC-QX10 heeft een aantal unieke voordelen. Daarnaast is het fijn om je camera en je smartphone te kunnen koppelen.