Prijs
Bediening
User rating

Als je thuis een netwerk hebt, dan zul je wellicht bekend zijn met een NAS (Network-attached Storage). Een NAS is een harde schijf die in plaats van in een apparaat in het netwerk geplaatst wordt. De NAS is dan ook een losstaand apparaat dat gekoppeld wordt aan het netwerk zodat alle computers op het netwerk hun data op de schijf kunnen opslaan. Daarnaast kan er ook via de NAS data gebruikt worden door andere apparaten zoals een TV of een MP3 speler. Zoals je wellicht al had kunnen voorspellen, beschikken de NAS apparaten over meer schijfruimte dan een normale harde schijf. Vandaag kijken we naar de Seagate Central 3TB – een relatief eenvoudig instapmodel met drie terabyte (3.000 GB dus) aan schijfruimte.

De Seagate Central 3TB: een eenvoudig model

In de grote netwerken zul je NAS apparaten aantreffen met meerdere harde schijven en andere interessante opties. De Seagate Central 3TB is echter bedoeld voor de kleinere werken zoals misschien jouw netwerk thuis. De Seagate Central 3TB bevat namelijk slechts één harde schijf met een opslagcapaciteit van 3.000 GB. Je vindt op de Seagate Central 3TB dan ook geen uitgebreide selectie van poorten en knoppen. De Seagate Central 3TB is voorzien van een USB uitgang, een uitgang voor een externe voeding en een netwerkpoort.

De vormgeving van de Seagate Central 3TB zal de nodige vraagtekens opleveren. De NAS heeft het formaat en ontwerp van een wekker radio zonder display. In principe is het in gebruik nemen van de NAS niet meer dan het aansluiten van het apparaat op het netwerk en een voeding om vervolgens niet meer naar het apparaat om hoeven te kijken. Omdat een NAS gecompliceerder is dan een harde schijf (een NAS beschikt onder andere over een processor), ben je na het aansluiten van de NAS op je netwerk er nog niet.

Toch hoeft er voor de Seagate Central 3TB niet bijster veel ingesteld worden alhoewel het voor mensen die voor het eerste keer een NAS gebruiken toch wat lastig. De handleiding en instructies op het scherm helpen je namelijk vooral met het zelf instellen van de NAS. Er is genoeg informatie beschikbaar maar je wordt niet door het configuratie proces heengeloodst. Mocht dit dus je eerste NAS zijn, verwacht dan dat je toch een avondje moet zitten om alles te ontdekken.

De Seagate Central 3TB – vooral voor het delen van bestanden

De Seagate Central 3TB is vooral bedoeld voor thuisgebruik. De NAS richt zich voornamelijk op de mogelijkheid om bestanden te delen met andere computers. Het is ook mogelijk om de NAS te benaderen met een iOS of Android apparaat. Hiervoor zul je naar een aparte pagina moeten navigeren. De Seagate Central 3TB beschikt ook over een DLNA server waardoor het mogelijk is om audiostreams en videostreams af te spelen. Volgens de software van het apparaat is de NAS ook benaderbaar voor een Windows Phone toestel maar deze optie hebben we niet kunnen testen. De laatste interessante feature is de mogelijkheid om via de interface foto’s en video’s van jouw Facebook account op te slaan naar de NAS.

Uiteraard is het belangrijk om naar de doorvoersnelheid van de NAS te kijken. Het is fijn om bestanden op te kunnen slaan en overal te kunnen benaderen, maar als het versturen van data erg traag gaat, is het niet zo handig. De gemiddelde doorvoersnelheid van de Seagate Central 3TB is 66.302 MB/s. De schrijf snelheid naar de NAS (15.1 MB/s) is helaas bedsuidend lager dan de chrijf snelheid van de NAS (59.4 MB/s).

Conclusie

De Seagate Central 3TB NAS is voor het bedrag van 179 euro een interessant apparaat. Een harde schijf met dezelfde capaciteit kost slechts een aantal tientjes minder en de Seagate Central 3TB heeft in dat geval een hoop extra te bieden. Vanwege de ietwat complexe interface is de Seagate Central 3TB niet zo eenvoudig te bedienen als de fabrikant doet vermoeden maar al en al is het een geschikt apparaat. De Seagate Central is ook in een 2TB en een 4TB uitvoering verkrijgbaar.