Prijs
Design
Capaciteit
User rating

Ongeveer twee weken geleden hebben we de Seagate Central 3 TB onder de loep genomen – een relatief simpele NAS voor thuisgebruik. Vandaag kijken we naar het grotere broertje, de Seagate Business Storage 2-bay 6TB. Deze NAS is bedoeld voor zakelijk gebruik en bevat meer opties dan de Seagate Central. Dat het om een ander apparaat gaat, is duidelijk te zien aan de buitenkant. De Seagate Business Storage 2-bay 6TB is prachtig vormgegeven.We zullen eerst even verder kijken naar deze fraaie vormgeving. De Seagate Business Storage 2-bay biedt, zoals de naam al aangeeft, ruimte aan twee harde schijven. Beide harde schijven beschikken over een eigen tray. Aan de achterkant van het apparaat vind je twee netwerkaansluitingen evenals een USB 3.0 poort. Aan de voorkant van het apparaat zit ook een USB 3.0 poort. Aan de bovenkant van het apparaat zit ook nog eens een inbouwruimte voor 2,5 inch externe harde schijven met een USM aansluiting.

Hoe werkt de Seagate Business Storage 2-bay in de praktijk?

Aan de buitenkant zit het dus in ieder geval allemaal goed met de Seagate Business Storage 2-bay. Maar voldoet de NAS in de praktijk aan de eisen die aan een degelijke, zakelijke NAS gesteld mogen worden?
Het installeren van de Seagate Business Storage 2-bay gaat in ieder geval vrij rap. Met de NAS wordt een DVD ingeleverd met daarop het softwarepakket Seagate Discovery evenals Seagate Black Armor Back-up 2011. Het laatste is een back-up systeem dat als ware een tweede besturingssysteem vormt op jouw PC. Dit softwarepakket is helaas wat verouderd maar is een prima methode om snel en efficiënt back-ups te maken.

De firmware van de Seagate Business Storage 2-bay is ondanks het feit dat het een zakelijk pakket is eenvoudig. Dit heeft als voordeel dat het vrij makkelijk te bedienen is en als nadeel dat het wellicht qua functionaliteit wat karig is. Een interessante keuze van Seagate is het feit dat beide schijven van 3 TB ingesteld zijn als RAID 1 schijf. Hierdoor is maar 3 TB tegelijk beschikbaar maar fungeert de tweede schijf standaard als back-up voor de eerste schijf. Via iSCSI kun je de 3 TB opslagcapaciteit toevoegen aan je computer zodat je deze op dezelfde manier als andere harde schijven kunt bereiken.

De NAS is uiteraard ook op afstand bestuurbaar. Via iOS, Android en internet (HTTP en FTP) kun je de NAS benaderen en bestanden uitwisselen. De NAS beschikt ook over een DLNA server dus het is mogelijk om audio- en video te streamen. In principe heeft de Seagate Business Storage 2-bay op dit vlak niet heel veel meer mogelijkheden dan de Seagate Central maar het werkt allemaal uitstekend.

Qua prestaties is de Seagate Business Storage 2-bay 6TB niet top of the hill. De NAS draait op een Cavium CNS3420 dual-core processor die klokt is op 700 MHz. De processor wordt ondersteund door 512 MB DDR geheugen. De Seagate Business Storage 2-bay 6TB zal dus niet zorgen voor een hogere doorvoersnelheid. Sterker nog, het gebruik van de NAS kan vanwege de verouderde hardware soms wat traag aanvoelen.

Conclusie

De Seagate Business Storage 2-bay 6TB is een lastig apparaat om te recenseren. Aan de ene kant is de vormgeving van het apparaat robuust en zit het allemaal prachtig inelkaar. De ingebouwde ruimte voor een 2,5 inch harde schijf die als tapestreamer of extra back-up gebruikt kan worden is een uniek pluspunt. De gebruikersinterface en software is ietwat licht maar zeer degelijk zolang er niet al teveel gevraagd wordt. De hardware is daarentegen een behoorlijk nadeel – het voelt allemaal wat traag aan. Met twee ingebouwde 3 TB schijven kost Seagate Business Storage 2-bay zo’n 369 euro en kaal rond de 175 euro. Naar onze mening ietwat hoog voor een redelijk basic model met minder goede prestaties maar als je niet teveel eisen aan prestatie stelt, is de Seagate Business Storage 2-bay een mooi model voor jouw zaak.