User rating

Wie kent de mobiele telefoons van vroeger nog? Dat waren echte koelkasten en we waren dan ook maar wat blij dat mobiele telefoons dankzij de moderne techniek steeds kleiner werden. De laatste twee jaar gaan we echter langzaam maar zeker terug naar grotere telefoons. Waar de topmodellen van twee jaar terug nog een scherm van 4 inch hadden, is een 5 inch beeldscherm tegenwoordig standaard. De Samsung Galaxy Mega doet met een scherm van 6,3 inch hier een flink slokje boven op.

Samsung Galaxy Mega – is het nog wel een telefoon?

De Samsung Galaxy Mega heeft een beeldscherm van 6,3 inch. De vraag reist dan ook op of de Samsung Galaxy Mega nog wel een telefoon is, of neigt naar een tablet. Aangezien je met de meeste tablets niet kunt bellen, is de Samsung Galaxy een telefoon. Je kunt ook de term “phablet” gebruiken.

In principe is de Samsung Galaxy Mega niet anders dan andere Galaxy modellen. De Samsung Galaxy Mega is qua design een uitgerekte Samsung Galaxy S4 en qua hardware komt het toestel redelijk overeen met de Samsung Galaxy S4 mini. Vanwege het laatste feit maakt de Samsung Galaxy Mega dan ook niet deel uit van de S4 of de Note reeks. Deze series bevaten de premium modellen van Samsung en de Samsung Galaxy Mega is bedoeld als een middenmoter met een bijzonder groot scherm.

Het scherm van de Galaxy Mega biedt zowel voordelen als nadelen. Het 6,3 inch scherm zorgt ervoor dat het toestel niet met één hand bediend kan worden, ook al heb je grote handen. Daarentegen betekent een groter scherm wel dat het een stuk makkelijker is om bijv. e-mails te lezen. De Samsung Galaxy Mega is dan vooral aantrekkelijk als een kleine tablet die je overal mee kunt nemen en waar je ook nog eens op kunt bellen.

Samsung Galaxy Mega – hoe mega is het toestel?

Naast een groot beeldscherm heeft de Samsung Galaxy Mega natuurlijk nog meer te bieden. De Samsung Galaxy Mega draait op een dual-core Qualcomm Snapdragon 400 processor geklokt op 1,7 GHz en wordt ondersteunt met een Adreno 305 grafische kaart en 1.5 GB RAM werkgeheugen. In de praktijk kan deze configuratie prima mee met deze tijd alhoewel de configuratie het natuurlijk aflegt tegen de premium modellen van dit jaar.

Ondanks het feit dat het 6,3 inch scherm niet over een volledige HD resolutie maar over een schermresolutie van 1.280 bij 720 pixels beschikt, is de weergave van het beeldscherm scherp en helder. DIt is een belangrijk feit omdat de combinatie van de grootte van het scherm en de resolutie op papier niet heel indrukwekkend klinkt.

Hetzelfde geldt voor de batterij. De batterij van het toestel heeft een capaciteit van 3.200 mAh. Dit klinkt vrij weinig voor zo’n groot toestel maar in principe presteert de batterij gezien de combinatie redelijk goed. Zo gaat het toestel zo’n zes uur mee bij volle belasting en negen uur bij het kijken van een film.

Verder beschikt de Samsung Galaxy Mega over dezelfde 8 MP camera als de Samsung Galaxy S4 mini. Een prima camera zolang er genoeg licht binnen de lens valt. De Samsung Galaxy Mega beschikt over 8 GB opslagruimte (waarvan 4.7 GB vrij te gebruiken is) en komt met Android 4.2 en een licht aangepaste TouchWiz gebruikersinterface. Een aantal features die de S4 modellen wel hebben ontbreken. Daarentegen heeft de versie van de gebruikersinterface ook een aantal toevoegingen. Zo kan het Home scherm ook tijdens de landschap modus ingeschakeld worden en worden de iconen in een 5 x 5 grid weergegeven.

Conclusie

De Samsung Galaxy Mega is een nogal specifiek model. Voor veel mensen zal een 6,3 inch telefoon gewoon echt te groot zijn. Anderen zullen misschien eerder voor de Galaxy Note reeks gaan. Deze modellen hebben ook een groot scherm maar betere hardware. Met een adviesprijs van rond de 400 euro is de Samsung Galaxy Mega echter een stuk goedkoper dan een Galaxy Note. De Samsung Galaxy Mega is daarentegen prijziger dan haar directe concurrent, de Huawei Ascend Mate, maar heeft wel meer te bieden.

Op zoek naar een Samsung S5 in plaats van een Mega? Hier kun je Samsung S5 abonnementen vergelijken.