Batterij
Scherm
Prestaties
User rating

De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung is tegenwoordig van alle markten thuis. Naast TV’s en smartphones produceert het bedrijf vandaag de dag ook ultrabooks. De laatste succesvolle reeks ultrabooks van Samsung zijn de ATIV Books. De duurdere modellen bevinden zich in de Samsung ATIV Book 7 serie en de Book 9 serie maar als je naar een Samsung model zoekt die wat vriendelijker is voor de portemonnee, dan kom je op de Samsung ATIV Book 5 serie uit. Samsung heeft onlangs een nieuw model binnen deze serie op de markt gebracht, de NP530U4E. Vandaag nemen we een kijkje naar deze laptop.De Samsung ATIV Book 5 NP530U4E op het eerste gezicht

Het eerste wat opvalt als je de NP530U4E uit de doos haalt, is het nieuwe ontwerp. Samsung heeft voor dit nieuwe model uit de ATIV Book 5 serie een aantal zaken veranderd. Zo is er gekozen voor een donker blauwe behuizing die erg elegant overkomt. Daarnaast is het beeldscherm ook groter dan de vorige modellen uit deze serie – 14 inch i.p.v. 13,3 inch. De schermresolutie is met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels ietwat aan de lage kant voor een 14 inch scherm.

De laptop zelf is goed afgewerkt en heeft een degelijke bouwkwaliteit. Het geheugen van de laptop is eenvoudig uit te breiden indien 4 GB RAM werkgeheugen niet voldoende is. De 500 GB harde schijf is ook vervangbaar alhoewel dit wat meer gepriegel oplevert. Op het moederbord bevindt zich ook een 24 GB SSD cache. Deze is niet vervangbaar. Het toetsenbord voelt robuust aan en de laptop beschikt over een groot touchpad. Er bevinden zich genoeg poorten op de laptop alhoewel het fijn zou zijn als Samsung gekozen had om meer dan slechts een enkele USB 3.0 poort op de laptop te plaatsen.

De Samsung ATIV Book 5 NP530U4E draait op een Intel Core i5-3337U dual-core processor – een zuinige en efficiënte processor die voor de meeste taken geschikt is. De processor wordt bijgestaan door een ingebouwde Intel HD 4000 grafische videokaart. Deze Intel kaarten maken gebruik van shared memory – dit houdt in dat de grafische kaart gebruik maakt van het werkgeheugen. Voor normaal gebruik is een dergelijke kaart prima maar voor toepassingen die veel grafisch vermogen vereisen kan de ultrabook wellicht wat traag worden.

De Samsung ATIV Book 5 NP530U4E in gebruik

De Samsung ATIV Book 5 NP530U4E blijkt in de praktijk goed te presteren. De prestaties van de laptop zijn dankzij de Intel Core i5-3337U dual-core processor en de aanwezigheid van 24 GB cache geheugen prima in orde voor een ultrabook uit de middelste prijsklasse. Opvallend is de batterijduur. Bij licht gebruik kun je zo’n 8 uur werken op de NP530U4E en dit is bovengemiddeld. Ook de aanwezigheid van de Intel Centrino 6235 WiFi controller is een groot pluspunt. Deze controller is van uitstekende kwaliteit en kan niet alleen overweg met 802.11n signalen maar ook met 2, 4 en 5 GHz frequenties, BlueTooth 4.0 en WiDi.

De grootste tegenvaller is het beeldscherm. Het TN paneel heeft een ietwat teleurstellende schermresolutie van 1.366 bij 768 pixel. Daarnaast worden de kleuren niet geheel correct op het scherm weergegeven. Bijna alle kleuren zijn ondergesatureerd, hebben een te hoge saturatie, een te lage gammawaarde en zijn niet helemaal helder. Dit houdt in dat de ultrabook niet geschikt is voor gebruikers die veel waarde hechte aan het weergeven van de juiste kleuren.

Conclusie

De Samsung ATIV Book 5 NP530U4E is voor de adviesprijs van 789 euro een degelijke laptop. Het apparaat is tamelijk snel, heeft een uitstekende levensduur van de batterij en heeft een goede bouwkwaliteit. Het grootste bezwaar is het beeldscherm dat op ieder vlak ondermaats presteert. Daarmee is de Samsung ATIV Book 5 NP530U4E een aanrader voor gebruikers die weinig grafische taken uitvoeren op hun laptop.