Prijs
Geluid
Gewicht
User rating

Voor iedereen die nog dagelijks naar de radio luistert, is deze maand een belangrijke maand. Sinds kort zenden Nederlandse FM zenders namelijk niet alleen analoge maar ook digitale signalen uit. Dit houdt in dat je, als je in het bezit bent van de juiste apparatuur, meer zenders in een betere kwaliteit kunt ontvangen. De Noxon DAB+ USB stick geeft je toegang tot deze Nederlandse zenders voor een zacht prijsje

Noxon DAB+ USB stick – digitale radio is toch niet meer speciaal?

Na de intro te hebben gelezen zul je wellicht denken “Digitale radio, dat is tegenwoordig toch niet meer speciaal?”. Immers, je kunt overal op het internet muziek luisteren via internetradio en/of streams. Voor een desktop of laptop computer thuis zal dit inderdaad prima werken. Daarentegen zul je niet altijd thuis zijn en je kunt prima streamen via een smartphone maar je zult binnen mum van tijd door je datalimiet heengaan.

Voor 3G en 4G internet is er ook nog geen multicast optie beschikbaar. Ouderwetse FM zenders digitaal laten uitzenden is, ondanks de verouderde techniek, zo gek dus niet. De Nederlandse FM zenders gebruiken de DAB en DAB+ standaard. Een aantal zenders doen overigens al een behoorlijke poos aan digitale radio. Alleen werd er voorheen enkel in de DAB standaard uitgezonden – een techniek die stamt uit 1993 en gebruik maakt van MP2 formaat.

Sinds 2007 is echter DAB+ beschikbaar en met deze techniek kan in MP4 formaat uitgezonden worden. Deze codec vereist een lager aantal kpbs en vereist daarom minder bandbreedte. Ideaal voor situaties waar het niet billijk is om meerdere MB’s per minuut over een netwerk heen- en weer te zenden.

Noxon DAB+ USB stick – goedkoop toegang tot digitale radio

De Noxon DAB+ USB stick geeft je dus toegang tot deze digitale DAB+ signalen die sinds september dit jaar verplicht door iedere Nederlandse radiozender gebruikt wordt. De DAB+ signalen zijn zoals hierboven beschreven efficiënter waardoor je overal in Nederland alle radiozenders kunt ontvangen. Dit ten opzichte van een analoge radio waar geen plaats om alle zenders te ontvangen.

Een ander pluspunt is het feit dat je niet meer hoeft te zoeken naar radiokanalen. Alle zenders hebben een vaste plek waardoor je eenvoudig van zender naar zender kunt navigeren.

De Noxon DAB+ USB stick is overigens vrij recht toe, recht aan. De USB stick wordt geleverd met een sprietantenne die je kunt koppelen aan de stick. Door middel van het downloaden van de software op de website van Noxon of via de meegeleverde CD kunnen de drivers en software worden geïnstalleerd. De eerste keer dat je de software opstart, wordt er een lijst met radiozenders opgebouwd. Hierna kun je eenvoudig zappen tussen radiozenders.

De Noxon DAB+ USB stick maakt gebruik van een Realtek RTL2832U chip voor het verwerken van audiosignalen. De geleverde sprietantenne geeft buiten een prima ontvangst. Binnen is de ontvangst iets minder goed, maar aan de andere kant zul je de antenne niet al te vaak binnen gebruiken.

De publieke radiozenders maken momenteel nog gebruik van DAB en niet DAB+. De audiokwaliteit van deze zenders is redelijk maar niet heel erg indrukwekkend. De audiokwaliteit is echter wel beter dan FM. De commerciële zenders maken echter gebruik van DAB+ en de audiokwaliteit op deze zenders is daarentegen erg goed. Ook de publieke zenders zullen volgend jaar overstappen naar de DAB+ standaard.

Conclusie

De Noxon DAB+ USB stick is een goedkope manier om gebruik te kunnen maken van de nieuwe digitale radiomogelijkheden die eindelijk ook in Nederland beschikbaar zijn. Voor 25 euro heb je de stick in huis. Als je vaak onder weg bent, is dit een goede investering. Apparatuur als de Noxon DAB+ USB stick zullen waarschijnlijk vooral in de auto gebruikt worden. Voor thuis kun je namelijk luisteren naar de internetradio en een sprietantenne overal mee naar toe slepen is helaas wat omslachtig.