Prestaties
Geluid
Prijs
User rating

Een aantal maanden terug heeft Nvidia de nieuwe generatie GeForce chips op de markt gebracht. Nu we een paar maanden verder zijn, zien we verschillende grafische kaarten op de markt die gebruik maken van deze nieuwe chipset. Vandaag reviewen we een kaart van MSI gebaseerd op de GeForce GTX 760 chipset – de MSI N760 Hawk.

MSI staat bekend om het flink opvoeren van haar grafische kaarten en weet altijd het onderste uit de kan te halen van de Nvidia chips. MSI biedt twee verschillende series aan: de Lightning serie en de Hawk-serie. De Lightning serie biedt het snelste van het snelste. Kaarten uit de Hawk-serie zijn iets vriendeijker voor de portemonnee maar zijn nog steeds bedoeld voor snelhuidsduivels.

MSI N760 Hawk is geen gewone GeForce GTX 760 kaart

Zoals je van MSI mag verwachten, is de MSI N760 Hawk is geen gewone GeForce GTX 760 kaart. De MSI N760 Hawk is uitermate geschikt voor overclockers vanwege de extra voorzieningen op de kaart. Zo beschikt de N760 Hawk over zes verschillende stroomfasen voor de grafische processor zelf en twee stroomfasen voor de geheugen kaarten – in totaal een PCB van acht lagen dus.

De PCB bescihkt ook over twee 8-pin ipv. 6-pin PEG connectors. De PCB ondersteut daarnaast triple overvoltage zodat je met de software van MSI het voltageniveau van de processor, de PLL en het geheugen kunt aanpassen. De drie V-Check Points zorgen ervoor dat je de voltages d.m.v. een multimater kunt aflezen. Er zit ook een schakelaar op de PCB voor het switchen van BIOS: de standaard BIOS en een BIOS die geschikt is voor sub-zero koeling.

De MSI N760 Hawk is, zoals de meeste MSI kaarten, een natte droom voor overclockers. De grafische processor van de MSI N760 Hawk is standaard geklokt op 1.111 MHz en beschikt over een 1.176 MHz boost. Het aantal geheugen en de snelheid van het geheugen van de N760 Hawk is gelijk aan de standaard GeForce GTX 760 kaart kaart.

De Twin Fozr koeler op de kaart geeft aan dat het om een overclock kaart gaat: de koeling is namelijk geel. Geel wijst bij een MSI kaart naar een kaart die speciaal voor overclocken is bedoeld. Standaard MSI kaarten zijn blauw en MSI kaarten voor gamers zijn rood.

MSI N760 Hawk – hoe presteert de kaart?

In de benchmark tests scoort de MSI N760 Hawk niet altijd het hoogst van vergelijkbare GeForce GTX 760 kaarten. De MSI N760 Hawk is getest met soortgelijke overgeklokte kaarten van ASUS, EVGA en Inno3D. De laatste kaart van Inno3D beschikte echter wel over aangepast geheugen. De benchmarkresultaten van de kaarten liggen echter erg dicht bij elkaar.

De MSI N760 Hawk blijft, ondanks dat de kaart standaard al opgevoerd is, behoorlijk koel. Ook na het meten van de geluidssterkte in decibel kunnen we concluderen dat de MSI N760 Hawk een erg stille kaart is. Op deze twee punten scoort de MSI N760 Hawk videokaart dan ook bovengemiddeld goed.
Conclusie

De MSI N760 Hawk is een uitstekende videokaart voor overclockers. Voor 260 euro biedt de kaart ontzettend veel en met de kwaliteit van de kaart zit het wel snor. De kaart is erg stil, is zonder sleutelen al concurrerend met andere videokaarten en kan uitgebreid worden tot een echte krachtpatser. Er zijn maar weinig kaarten die voor hetzelfde geldt hetzelfde kunnen bieden en daarmee is de MSI N760 Hawk een aanrader!