Prijs
Gemak
Bediening
Gewicht
User rating

Heb je ook zo’n hekel aan een afstandsbediening per apparaat? Als je huiskamer volstaat met digitale apparatuur dan zul je al snel een stapel afstandsbedieningen naast de TV liggen. Een universele afstandsbediening biedt een uitkomst. Met de Logitech Harmony Smart Control hoef je nu ook een stuk minder neer te leggen voor zo’n universele afstandsbediening. Maar hoe verhoud de Logitech Harmony Smart Control zich met haar duurdere broertje, de Logitech Harmony Ultimate?
Wat kun je allemaal met de Logitech Harmony Smart Control?

De Logitech Harmony Smart Control bestaat uit twee onderdelen: de afstandsbediening zelf en een hub. De hub is een zwarte rechthoek met aan de achterkant twee aansluitingen voor infrarood blasters, een micro-USB poort en een reset knop. Deze hub kun je eenvoudig uit het zicht plaatsen.
Het installeren van deze hub gaat vrij eenvoudig. Via de microUSB poort en kabel kun je de hub koppelen met je PC. Daarna heb je enkel de serienummers nodig die je kunt vinden in de handleiding of achterop de hub.

Wat doet deze hub precies? De hub zorgt ervoor dat WiFi signalen van jouw smartphone en andere WiFi apparatuur omgezet wordt naar Infrarood en BlueTooth signalen. Dit houdt in dat de Logitech Harmony Smart Control ook gebruikt kan worden voor de Apple TV en verschillende game consoles. Je kunt dus met de fysieke afstandsbediening of met je smartphone alle digitale apparaten in de huiskamer besturen.

De fysieke afstandsbediening kan zo worden geprogrammeerd dat alle apparaten in harmonie op elkaar worden afgesteld. Zo kun je eenvoudig switchen van het kijken naar TV naar het spelen op je Xbox met een enkele knop op de afstandsbediening.

Gebruik je liever je smartphone, dan kun je de Harmony app voor Android of iOS downloaden. Deze app biedt dezelfde functionaliteit als de afstandsbediening. Helaas is de reactietijd van deze app nog niet zo heel snel waardoor op het moment de afstandsbediening beter werkt. Hopelijk wordt dit in een nieuwe update van de app verbeterd.

Wat zijn de verschillen tussen de beide afstandsbedieningen?

De Logitech Harmony Smart Control heb je al vanaf 129 euro. De Logitech Harmony Ultimate kost daarentegen zo’n 279 euro. Wat zijn dus de grootse verschillen tussen beide universele afstandsbedieningen?

Het grootste verschil is het gebrek van een touchscreen op de afstandsbediening. Met de Harmony Smart Control zul je ouderwets fysieke knoppen moeten indrukken tenzij je overstap naar de Harmony-app. De Harmony Ultimate wordt daarnaast met een oplaad station geleverd en heeft verlichte knoppen. Al en al is de functionaliteit van de Harmony Smart Control echter zodanig dat het volgens ons niet waard is om 150 euro extra neer te tellen voor de Harmony Smart Control.

Wil je dus het aantal afstandsbediening beperken tot slechts één exemplaar en de rest voor eens en altijd opbergen in de kast, dan is de Logitech Harmony Smart Control een goede en relatief goedkope oplossing.