Prestaties
Prijs
Bediening
User rating

Tegenwoordig vind je steeds vaker in een privé netwerk een NAS terug. En dat is geen wonder want er zijn steeds meer verschillende systemen beschikbaar. Je kunt dan ook NAS systemen vinden in verschillende prijsklassen. De duurdere modellen hebben natuurlijk meer mogelijkheden maar ook met een wat goedkoper model heb je veel plezier.

Vandaag nemen we een kijkje naar de LaCie 2big NAS – een systeem dat onder de “budget” klasse valt. Voor 185 euro heb je de LaCie 2big NAS al in huis. De prijs van de LaCie 2big NAS is wat goedkoper dan de meeste NAS systemen. Dat komt omdat dit systeem al langer beschikbaar is. LaCie heeft echter recentelijk het apparaat een make-over gegeven d.m.v. een nieuwe firmware versie.

Onze ervaringen met de LaCie 2big NAS

De eerste indruk die de LaCie 2big NAS opwekt, is dat het apparaat behoorlijk ingewikkeld in elkaar zit vanwege haar futuristische uiterlijk. De NAS heeft een stevige aluminium behuizing en beschikt over een grote knop aan de voorkant die blauw licht geeft. Toch is dit echter schijn want met de nieuwe firmware versie van de LaCie 2big NAS is het systeem eenvoudig in te stellen.

De NAS wordt vandaag de dag geleverd met versie 3.0 van het eigen besturingssysteem van LaCie. Het besturingssysteem is eenvoudig te installeren en is daarna makkelijk in gebruik. De NAS kan namelijk gewoon via Windows Verkenner of MacOS Finder benaderd worden en je kunt bestanden op de NAS op dezelfde manier benaderen als bestanden op andere harde schijven. Ook het benaderen van bestanden op Wuala, de cloud van LaCie, werkt ook op de dezelfde kinderlijk eenvoudige manier. De eerste drie maanden is deze cloud tot 100 GB ruimte gratis.

Je kunt met deze NAS alles wat je van een eenvoudige huis-, tuin- en keuken NAS kunt verwachten: bestanden beheren binnen het netwerk en binnen de cloud. Het apparaat is erg stevig en de software is handig en snel in gebruik. Toch hebben we ook nadelen ondervonden met de NAS. Zo maakt de server af en toe nogal veel lawaai en ondanks het feit dat de behuizing ontworpen is om verhitting tegen te gaan, kan het apparaat bij vlagen te hoge temperaturen aannemen. Daarnaast zijn de snelheden van de NAS matig te noemen.

Conclusie

De LaCie 2big NAS is een redelijke NAS voor mensen die niet al te veel eisen hebben en geen zin hebben om lang te hoeven te pielen met ingewikkelde software en gebruikersinterfaces. Qua prestaties is het apparaat niet revolutionair maar voor een redelijk goedkope NAS (lees: 185 euro) is het goed te doen.