Geluid
Volume
Batterijduur
Looks
Prijs
User rating

Sinds ongeveer een maand heb ik de Jambox. Het is een kleine portable speaker die volledig werkt via bluetooth. Perfect om met je telefoon te matchen dus. De Jawbone Jambox heb ik bij Wehkamp gekocht voor 144 euro en werd binnen enkele dagen geleverd. In het doosje zat:

  • De Jambox zelf

  • Een kabeltje met 3.5 millimeter output aan beide kanten zodat je de Jambox op apparaten zonder bluetooth kan aansluiten

  • Een oplaadkabeltje (mini-USB)

  • Een adapter

  • Een beschermhoes

Toen ik de jambox vasthield viel het me op dat het ding eigenlijk heel klein is. De Jambox weegt bijna niets(347 gram) en is 15.1 cm lang, 4 cm breed en 5.7 cm hoog. De Jambox heeft 3 knoppen aan de bovenkant. Twee voor het volume en een centrale knop die, wanner er op gedrukt wordt, precies verteld hoeveel batterij de Jambox nog heeft. Deze knop is erg handig want je weet zo precies hoe lang je muziek nog aan blijft staan. Dit was een beetje mijn eerste indruk, ik zal nu de voor- en nadelen vertellen die ik heb ervaren:

Voordelen:

De jambox is klein en makkelijk mee te nemen. Je pakt hem makkelijk op en dankzij zijn onderkant van (een of ander soort) rubber blijft hij overal staan. Het geluid dat de jambox produceert is ook van hoge kwaliteit. De boxjes geven een heldere klank en gaan behoorlijk hard. Toen ik boven in de douche stond, hoorde mijn ouders en zus hem in de woonkamer. De jambox kan voor allerlei dingen gebruikt worden, voorbeeld:

Ik heb een klein tv’tje op mijn kamer staan waar ik vaak op game (xbox). Ik speel spellen zoals Call Of Duty en FIFA13. Bij FIFA is het geluid niet nodig maar de Jambox geeft een glasheldere ‘sound’ bij het spelen van Call of Duty. Het boxje is erg klein maar geeft toch het surroundsound gevoel. Ik kon het boxje gemakkelijk aansluiten aan mijn tv. Simpelweg de headset-uitgang van mijn tv gebruiken voor het meegeleverde kabeltje en dan het kabeltje in mijn jambox stoppen.

Verder vind ik de bass van de Jambox ontzettend goed. Bij bepaalde liederen is het vet als er zo’n dikke bass uit komt en de Jambox doet dit perfect. Het hele apparaat trilt en de klanken klinken goed. Ik liet hem aan mijn vader zien, hij zei vervolgens: “Wat gaat de techniek toch snel. Dat geluid uit zo’n klein ding?”

Verder ziet de Jambox er geweldig uit, met zijn ijzeren lichaam en rubberen boven- en onderkant is het buiten een goed product ook een mooi product. De jambox heeft over de gehele zijkanten, voorkant en achterkant een ijzeren patroon. De opties zijn: Blauwe golven, Rode bolletjes, Zwarte pyramides en Grijze zeshoeken. Ik zelf heb de grijze variant en vind hem erg mooi. Volgens mij is de Jambox ook aardig sterk, ik hem mijne niet op de grond gegooid om dit te proberen maar het oogt dat de Jambox een val van 2 meter gemakkelijk overleeft.

De batterij: Gaat lang mee maar het opladen duurt ook lang. Je kunt ongeveer 10 uur muziek luisteren zonder op te laden voordat hij leeg is. Dit is lang genoeg voor mij. Meestal laad ik hem eens in de 4/5 dagen op, ligt eraan hoe veel ik hem gebruik. Als hij aanstaat maar er speelt geen muziek dan overleeft de batterij wel iets langer dan 10 uur. Ik liet hem laatst (per ongeluk) de hele nacht aanstaan, de volgende morgen was hij nog driekwart vol.

 

Nadelen:

Alles heeft zijn voor en nadelen, de Jambox ook. Ik heb in mijn maandje met mijn Jambox een paar storende dingen meegemaakt. Een daarvan is dat je géén muziek kunt luisteren tijdens het opladen. Ik weet niet waarom dit is, vind het erg jammer, maar buiten dat kan ik er niets meer over zeggen. Ook doet de bluetoothfunctie af en toe een beetje vaag. Dan krijg ik zo’n zoemend geluid en werkt hij niet. Dit kan ineens voorbij zijn maar kan ook een heel uur duren. Ik weet de oorzaak hiervan helaas niet maar soms is dit nogal frustrerend.

Ik heb ook een keer meegemaakt dat mijn muziek erg hard stond en de Jambox door de bass helemaal van mijn bureau was getrild. De Jambox stond op ongeveer 15 cm van de rand en is van het bureau ‘gewandeld’. Hij viel gelukkig nog op mijn bed maar dit had anders af kunnen lopen.

 

Conclusie:

De Jambox is een topspeaker met geweldige geluidskwaliteit en goede gebruiksvriendelijkheid. De batterij gaat lang mee en de Jambox is gemakkelijk aan te sluiten op allerlei andere apparaten. Het nadeel is dat hij niet goed blijft staan als hij erg hard staat en dat je niet kunt opladen en muziek luisteren tegelijkertijd. Ook vond ik hem redelijk prijzig, maar dat is voor iedereen anders.