Prijs
Prestaties
Accu
Opties
User rating

HP heeft besloten om zich opnieuw te wagen aan een Android tablet. Met de eerste Android tablet, de HP SlateBook 7, sloeg de fabrikant de plank mis. De HP SlateBook x2 heeft met een volledig HD scherm van 10 inch en de nieuwe Tegra 4 SoC echter meer te bieden. Kan de HP SlateBook x2 de strijd aan met de rest van de Android tablets?

HP SlateBook x2 kiest voor Nvidia ipv. Qualcomm

Het meest opvallende van de HP SlateBook x2 is toch wel de keuze voor een Nvidia processor. De Tegra 3 processor van Nvidia was een jaar terug de favoriet voor veel fabrikanten voor tablets maar de meeste tablets die momenteel nieuw op de markt verschijnen, zijn overgestapt naar een Qualcomm processor. HP blijft met de HP SlateBook x2 trouw aan Nvidia en bevat de nieuwe Tegra 4 processor.

De Tegra 4 SoC is opgebouwd uit vier Cortex A15 cores. Alle vier de cores zijn geklokt op een snelheid van 1.8 GHz. Daarnaast is er een vijfde core, de companion core, die ingeschakeld wordt wanneer minder processorkracht vereist is. Op deze manier bespaart de SoC op zijn manier energie. Naast de Tegra 4 SoC beschikt de tablet over 2 GB RAM met dual channel ondersteuning.

De Tegra 4 SoC is duidelijk een stuk sneller dan de meeste processoren die je in soortgelijke tablets vindt. De SoC presteert in de benchmarks vele malen beter dan bijv. de Snapdragon S4 Pro. De SoC is ook sneller dan de Snapdragon 600 processoren alhoewel het mogelijk is dat de Snapdragon 800 processoren in de buurt komen van de prestaties van de Tegra 4 SoC.

HP SlateBook x2 in de praktijk

Afgezien van de opvallende processor, valt de HP SlateBook x2 in de praktijk een klein beetje tegen. De tablet is qua uiterlijk en bouwkwaliteit degelijk – alhoewel dit standaard is voor HP. De bouwkwaliteit van de dock zijn we minder over te spreken alhoewel de dock wel veel mogelijkheden biedt. De grootste misser is opnieuw het beeldscherm. De HP SlateBook x2 beschikt weliswaar over een 10 inch IPS paneel met een volledige HD resolutie, de maximale kleurhelderheid en de lage kleurtemperaturen zorgen voor een minder fijne ervaring.

De Tegra 4 SoC zorgt voor behoorlijke prestaties. Dit heeft echter ook zijn keerzijde. Bij maximale benutting ben je binnen 2.5 – 3 uur door je batterij heen. De extra accu die aanwezig is in de dock is niet alleen slimme zet maar ook een noodzakelijke zet.

Conclusie

De HP SlateBook x2 is een behoorlijke verbetering op de eerste Android tablet van HP. De Tegra 4 SoC zorgt ervoor dat de tablet vergeleken met de concurrentie erg snel is en het maakt de tablet daarnaast uniek. Ook de uitgebreide docking mogelijkheden zijn vrij handig alhoewel deze feature minder uniek is. Het matige beeldkwaliteit en de lage accuduur zorgen er echter voor dat de HP SlateBook x2 als mobiel apparaat in het nadeel is.

Toch is de Android tablet voor een adviesprijs van rond de 529 euro een redelijke aanschaf maar het is belangrijk om de minpunten van de tablet in overweging te nemen.