Prijs
Scherm
Prestaties
Accuduur
User rating

Steeds meer fabrikanten komen op de markt met een Chromebook: een laptop dat draait op het besturingssysteem ChromeOS. Deze Chromebooks onderscheiden zich van een normale laptop door het feit dat (bijna) alles in de Cloud wordt opgeslagen. HP komt nu ook met haar visie van de Chromebook: de HP Pavilion Chromebook.

Wat onderscheidt de HP Pavilion Chromebook van de andere Chromebooks?

Wat maakt de HP Pavilion Chromebook speciaal? Allereerst valt het formaat van de laptop op. De HP Pavilion Chromebook is met haar beeldscherm van 14 inch de grootste laptop met ChromeOS op de markt. Daarnaast is de HP Pavilion met een adviesprijs van 320 euro een koopje.

Het ontwerp van de HP Pavilion Chromebook is nagenoeg gelijk aan andere 14 inch laptops uit de Pavilion serie. Dit in tegenstelling tot de andere Chromebooks die op het moment te koop zijn. De Chromebook van HP beschikt net als andere laptops uit de Pavilion serie over 3 USB 2.0-poorten, een HDMI-poort en 100 Mbit netwerkpoort. Als trouwe HP gebruiker kunt u dus eenvoudig overstappen.

Wat zit er in de HP Pavilion Chromebook en wat zijn de prestaties?

Omdat de HP Pavilion Chromebook dus vooral een internet PC is, zijn er vergeleken met een normale laptop een aantal verschillen qua hardware. Teneerste beschikt de HP Pavilion niet over een grote harde schijf. De laptop is uitgerust met een 16 GB Solid State harde schijf (type SanDisk U100). Bestanden zullen razendsnel geladen worden maar u zult vooral gebruik moeten maken van de cloud.

De HP Pavilion draait op een Intel Celeron 847 dual-core processor die geklokt is op 1.1 GHz. De processor wordt bijgestaan door 2 GB RAM DDR3 geheugen en een geïntegreerde Intel HD grafische processor. De HP Pavilion Chromebook komt in de benchmark tests wisselend uit de verf. In de SunSpider test scoort de HP Pavilion Chromebook erg goed. In de Peacekeeper test scoort de Chromebook echter minder goed. Vanwege de opzet van het ChromeOS besturingssysteem heeft de HP Pavilion echter niet enorm veel rekenkracht nodig.

Hoe zit het met de levensduur van de batterij?

Eén van de voornaamste redenen om een laptop aan te schaffen is de mogelijkheid om mobiel te kunnen werken. Een batterij die lang meegaat is hiervoor van belang. Hoe scoort de HP Pavilion Chromebook op dit vlak?

De HP Pavilion Chromebook scoort qua levensduur van de batterij boven verwachting. De batterij gaat bij actief gebruik (lees: het streamen van audio via een WiFi verbinding) zo’n vierenhalf uur mee.

Conclusie

De HP Pavilion Chromebook is voor 320 euro een interessante keuze voor fervente internetgebruiker. Als u verzekerd bent dat u altijd toegang heeft tot het internet, dan heeft u voor een leuke prijs een mooie Chromebook. Vanwege haar 14 inch scherm en lange levensduur van de batterij zijn wij van mening dat de HP Pavilion Chromebook op het moment de meest interessante Chromebook van het moment is.