Prijs
Batterij
Beeld
User rating

Vandaag schrijven we over de Google Nexus 7. Dezelfde Google Nexus 7 die vorig jaar met een hoop verwachtingen in de winkels kwam te liggen in… de Verenigde Staten. De Google Nexus 7 was in Nederland vrij lastig verkrijgbaar. Dit is overigens niet uniek voor de Google Nexus modellen. Ook de Nexus 4 kwam pas na vele maanden wachten eindelijk in de Nederlandse winkels terecht.

De Nexus 7 in deze review is echter een nieuwe variant van de Nexus 7 tablet. Google heeft er echter voor gekozen om de naam hetzelfde te blijven. Kan de Nexus 7 zich nog staande houden in de Nederlandse tablet markt?

De Google Nexus 7 blijft uitstekende midrange tablet

De Google Nexus 7 is en blijft een uitstekende midrange tablet. Dat is niet verwondelijk omdat de Nexus 7 dan ook met dit idee in het achterhoofd ontworpen is. De voornaamste rol van de Nexus 7 was namelijk de concurrentie aangaan met de Kindle Fire van Amazon. De Kindle Fire was lange tijd niet in Nederland verkrijgbaar. Sinds juni ligt de nieuwe Kindle Fire HD eindelijk ook in Nederland in de winkels en dit is waarschijnlijk dan ook de reden dat de nieuwe Nexus 7 ook in Nederland verkocht zal worden.

De Google Nexus 7 heeft een nieuw SoC, nieuw design, een nieuw scherm en sneller geheugen meegekregen waardoor het model met de tijd meegaat. Alle aanpassingen, met wellicht de uitzondering van het design, zijn natuurlijk pluspunten. De design is wat meer standaard geworden (bijv. een matte afwerking aan de achterkant) waardoor de Nexus 7 minder opvallend is. Het model is echter wel kleiner en daardoor handzamer.

De verschillen van de Nexus 7 op een rijtje

De Nexus 7 heeft naast het ontwerp een aantal andere verschillen ten op zichte van de Nexus 7. Om te beginnen heeft het beeldscherm van de nieuwe Nexus 7 een scherpere schermresolutie: 1.920 bij 1.200 pixels in plaats van 1.280 bij 800 pixels. Daarmee verslaat de Nexus 7 zelfs de Retina schermen van Apple.
De Nexus 7 beschikt ook over een nieuwe processor, namelijk de Snapdragon 600 CPU. Het gaat echter om een processor die wat meer teruggeklokt is dan de meeste Snapdragon 600 processoren. De processor van de Nexus 7 is namelijk geklokt op 1.5 GHz. Desondanks is de processor aanzienlijk sneller dan de Nvidia Tegra 3 processor die in het vorige model aanwezig was.

Het aanwezige 2 GB werkgeheugen opereert ook sneller dan de voorganger. Dit is deels te danken aan snellere geheugenchips en deels te danken aan Android 4.3. Het nieuwe besturingssysteem zorgt ervoor dat het flashgeheugen efficiënter beheerd wordt.

Als laatste heeft het nieuwe model een kleinere batterij, namelijk een 3.950 mAh ten opzichte van een 4.326 mAh batterij. In de praktijk is het nieuwe model echter energiezuiniger waardoor de kleinere batterij langer mee gaat dan de grotere batterij in de oude variant van de Nexus 7.

Conclusie

De Nexus 7 is opnieuw een erg fijne tablet met degelijke specs en degelijk design. Voor de verwachte adviesprijs van 229 euro voor de 16 GB variant zul je geen vergelijkbare 7 inch tablet vinden. Als je al in een Nexus 7 hebt, is het wellicht niet de moeite waard om het nieuwe model in huis te halen, maar de Nexus 7 is zeker de beste keus qua kleinere tablets om aan te schaffen als je een tablet wilt hebben.