Snelheid
Aansluitingen
Looks
Prijs
Stabiliteit
User rating

Mijn 4-jaar oude Acer laptop begon de afgelopen maand steeds meer lawaai te maken en kuren te krijgen dus werd het tijd voor een nieuwe. Aangezien ik al een goede netbook en tablet heb en ik mijn laptop eigenlijk alleen maar thuis gebruik heb ik besloten dat een desktop wel zou volstaan.

Om te bepalen wat voor specificaties ik nodig zou hebben ben ik eens gaan kijken waarvoor ik mijn computer eigenlijk gebruik… Ik werk als internetondernemer en gebruik mijn computer voornamelijk voor het beheren van mijn websites, het schrijven van teksten, surfen op internet en het verzenden van emails.

Samsung Chromebox Series 3Ik speel geen games en films en tv-programma’s download ik via mijn netbook en kijk ik op televisie of via de blu-ray speler in mijn PS3. Daarnaast gebruik ik geen programma’s welke veel rekenkracht gebruiken en gebruik ik Google Docs om teksten en spreadsheets te bewerken en gebruik ik Gmail voor mijn email.

Wat was er dan wel belangrijk voor me? Het feit dat ik mijn bestanden online kon opslaan en dat deze gemakkelijk toegankelijk waren vanaf meerdere locaties aangezien ik soms thuis werk en soms op kantoor. Ook was het belangrijk dat ik de computer snel kon gebruiken (Mijn Acer laptop was erg traag en het duurde ongeveer 2 minuten voordat deze volledig opgestart was) en dat ik niet constant updates hoefde te installeren zoals dit het geval is bij Windows (Adobe, Windows Update etc…)

Zoals ik al eerder vertelde gebruik ik vooral Google producten zoals Chrome, Google Docs, Adwords en zijn de meeste programma’s waarmee ik werk online programma’s zoals dus ben ik me gaan verdiepen in Chrome OS.

Na wat op internet gezocht te hebben kwam ik de Google Chromebox tegen welke nog niet in Nederland beschikbaar was maar wel via Amazon vanuit Engeland te bestellen was. De prijs was goed en de reviews op de wat grotere tech websites waren ook zeer lovend.

Na een aantal dagen wachten arriveerde de Chromebox en ik was verbaasd over hoe licht en klein de computer was. Na het uitpakken wilde ik de computer gaan gebruiken maar ik stuitte op het probleem dat de Chromebox geen HDMI uitgangen heeft en dat de enige manier om deze met mijn Dell UltraSharp U2713HM te verbinden met de Chromebox was via een Displayport aansluiting maar omdat ik graag mijn speakers op mijn monitor wilde aansluiten (De Chromebox heeft alleen een audio aansluiting aan de voorkant, niet aan de achterkant) heb ik eerst een Displayport naar HDMI adapter geprobeerd maar jammergenoeg werkte de Chromebox via de DVI naar HDMI adapter niet op mijn Dell 27-inch scherm dus uiteindelijk maar voor een DVI kabel gekozen en mijn speakers via de voorzijde van de Chromebox aangesloten, niet de mooiste oplossing maar het moest maar.

Chromebox voorkant

Toen de Chromebox aangezet en binnen enkele seconden moest ik mijn WIFI gegevens invoeren en kon ik inloggen via mijn Google Account, op de een of andere manier werkt mijn bekabelde netwerk niet, het hoe en waarom hiervan weet ik ook niet. Na ingelogd te hebben verschijnt er een scherm dat wel wat weg heeft van een Windows bureaublad maar dan zonder icoontjes en met alleen maar een Startmenu.

Via dit startmenu heb je toegang tot de Chrome browser, Google Docs, Google Play store en wat andere Google producten. Ik ben al sinds jaar en dag een fervent Dropbox gebruiker maar aangezien je bij de aanschaf van een Chromebox 100GB gratis opslagruimte krijg via Google Drive heb ik besloten dat het eerste wat ik ging doen was het verhuizen van mijn bestanden van Dropbox naar Google Drive, hiervoor heb ik (naam invoeren) gebruikt waarmee je met een gratis account tot 10GB gratis kunt verhuizen van Dropbox naar je Google Drive en binnen enkele uren stonden al mijn bestanden uit mijn Dropbox account in mijn Google Drive.

Nadat ik mijn bestanden naar Google Drive wilde verhuizen ben ik op zoek gegaan naar app om Skype te gebruiken welke jammergenoeg niet beschikbaar is.. Ik denk dat de reden hiervan is dat Google liever heeft dat je Google Talk gaat gebruiken ipv Skype, het feit dat er geen app beschikbaar is om Skype te gebruiken is erg jammer aangezien ik Skype dagelijks gebruik.. Dus ben gebruik ik mijn Windows netbook naast mijn Chromebox om Skype te gebruiken.

Na een aantal weken gebeurde het steeds vaker dat mijn Chromebox geen verbinding kon maken met mijn WIFI netwerk, dus via de Google Chrome website een e-mailtje gestuurd naar naar een van de Google helpdesk medewerkers welke “Google Ninja’s” genoemd worden en na enkele uren ontving ik een e-mailtje terug dat ik mijn Chromebox moest resetten via de resetknop en deze te updaten naar de nieuwste versie van de Chrome software..

Google Chromebox achterkantVolgens de instructies op de Google website moest ik aan de achterzijde een knopje indrukken en de Chromebox aanzetten om deze te herinstalleren… Het knopje moest schijnbaar met een speld ingedrukt worden aangezien deze in een gaatje zat… Na 2 spelden kwijtgeraakt te zijn in mijn Chromebox heb ik het opgegeven en heb ik de Chrome “Powerwash” functie gebruikt.

De Powerwash functie reset als het ware je Chromebox naar de instellingen zoals deze waren bij de aanschaf en zorgt ervoor dat de nieuwste updates geinstalleerd worden, dit alles duurt ongeveer 2 minuten waarna je gewoon kunt inloggen met je Google Account en alle Extensies en Apps die je geinstalleerd hebt automatisch geinstalleerd worden… Let wel op dat gegevens die je lokaal op je Chromebox opslaat ook gewist worden dus je doet er goed aan deze op te slaan op een externe harde schijf of te kopiëren naar je Google Drive account.

Het bewerken van documenten gaat via Google Docs wat eventjes wennen is wanneer je Microsoft Office gewend bent maar na een tijdje wen je eraan en werkt het perfect, 1 van de fijne dingen aan Google Docs is dat je documenten en spreadsheets online kunt bewerken en delen met andere mensen zodat je samen aan een document kunt werken, iets wat perfect is voor projecten die je met meerdere mensen doet.

Surfen op internet gaat snel…Erg Snel! Ik gebruik de Disconnect.me extensie in combinatie met de Chrome Adblock extensie en ik kan je geen exacte percentages geven maar ik weet zeker dat ik een stuk sneller surft dan dat ik op mijn oude Acer laptop deed of dat ik op mijn Toshiba netbook doe.