Prijs
Opties
Snelheid
Connectiviteit
User rating

Een externe HD is tegenwoordig een dertien in een dozijn. Wanneer je de winkel in stapt, heb je genoeg keuze tussen verschillende harde schijven en het maakt voor een standaard externe HD eigenlijk niet zoveel uit welke je aanschaft. Het is dan ook voor fabrikanten aan te raden om iets extra’s aan te bieden waardoor de externe HD schijf boven het maaiveld uitkomt. De Buffalo MiniStation Air biedt als extra een mobiele hotspot aan. Hoe dit bevalt, lees je hier verder.

Buffalo MiniStation Air – een gebruikelijke externe harde schijf met een hotspot

Als we kijken naar de Buffalo MiniStation Air voor zijn kwaliteiten als externe harde schijf, dan biedt het apparaat niets nieuws onder zon. De externe harde schijf biedt echter ook niets minder aan dan het gros van de externe schijven. De MiniStation Air is voorzien van 500 GB opslagruimte – niet bijzonder veel maar in principe prima – en zowel een USB 2.0 als USB 3.0 uitgang.

Het grootste pluspunt van de MiniStation Air is echter de hotspot en we gaan er dan ook vanuit dat de voornaamste reden om het apparaat aan te schaffen de handige combinatie van beide features is. De hotspot heeft het voordeel dat het niet alleen draadloze verbindingen voor Windows apparaten ondersteunt, maar ook voor iOS en Android apparaten. Dit betekent dat je een draadloze verbinding voor je tablet of smartphone kunt opzetten. In totaal kun je vier apparaten koppelen aan de hotspot.

Buffalo MiniStation Air – voordelen en nadelen

Tot dus ver de algemene functionaliteit van de MiniStation Air. Maar hoe werkt de schijf nu eindelijk in de praktijk? Na het gebruik van de MiniStation Air hebben we een aantal pluspunten en minpunten.

Het pluspunt van de MiniStation Air is het feit dat de externe harde schijf voorzien is van een batterij. Voor een externe HD is dit vrij bijzonder terwijl het voor een hotspot vrij normaal is. De batterij gaat zo’n vier uur mee en kan via een USB kabel worden opgeladen.

Een ander voordeel is het feit dat de hotspot tamelijk uitgebreid is. Zo kun je de hotspot ook gebruiken voor beveiligde verbindingen waar om een wachtwoord gevraagd wordt. Daarnaast wordt elke draadloze verbinding in het systeem opgeslagen zodat je niet alles meerdere keren moet instellen.

Helaas zijn er ook een aantal minpuntjes. Vanwege de extra features betaal je in principe vrij veel voor slechts 500 GB. De MiniStation Air kost 149 euro en de meeste externe harde schijven zonder extra poespas en dezelfde capaciteit liggen voor rond 89 euro in de winkel. Daarnaast zul je met de hotspot in sommige gevallen meerdere keren de verbinding moeten aanleggen. Nadat de verbinding eenmaal een aantal minuten in stand is, blijft de verbinding intact maar de eerste minuten is de verbinding wisselvallig.