Prestaties
Geluid
Gewicht
User rating

Het gaat al geruime tijd niet best met Blackberry, maar toch komt het bedrijf met een nieuw 5 inch topmodel uit. Dit nieuwe high-end model is genaamd Z30 en is voorzien van een 5 inch touch-screen, is zonder toetsenbord en draait op de nieuwe BlackBerry 10.2 firmware.

De 5 inch touch-screen is met zijn 5 inch groter dan de reeds bestaande Z10 en Q10 high-end modellen. De nieuwe Z30 is na de Z10 pas het tweede model met een touch-screen.

Helemaal verrassend is het niet dat Blackberry met een nieuw model komt, dat was namelijk al eerder uitgelekt. Verwacht werd echter dat het nieuwe toestel de naam A10 zou krijgen. Dat is dus Z30 geworden.

Update BlackBerry firmware

Naast de met zijn 5 inch scherm de grootste Blackberry ooit komt de fabrikant ook met een update van hun BlackBerry firmware. De nieuwe BlackBerry 10.2 zal vanaf half oktober ook worden uitgerold naar de Z10, de Q10 en de Q5. Het laatst genoemde instapmodel is sinds juli dit jaar in Europa beperkt verkrijgbaar.

Hardware

De Z30 heeft als kloppend hart een dualcore Qualcomm Snapdragon S4-processor en als grafische processor een quadcore Adreno 320 GPU. De smartphone is voorzien van een 5 inch groot AMOLED-scherm, hetgeen goed is voor een resolutie van 1280 x 720 pixels, oftewel 294 pixels per inch. Het standaard, uitbreidbare, geheugen voor dataopslag is 16GB en het werkgeheugen heeft een grootte van 2GB. Ook het geluid van deze nieuwe Blackberry telg, Natural Sound genaamd, is uitstekend. Hiervoor heeft de fabrikant diverse speakers over het toestel verspreid.

Laatste stuiptrekkingen?

De Blackberry Z30 zal vanaf volgende week door een beperkt aantal providers worden aangeboden, te beginnen in Groot-Brittannië, gevolgd door het Midden-Oosten. Als alles volgens planning verloopt zal het eind 2013 ook in meerdere regio’s beschikbaar komen. Welke dat zijn is op dit moment nog niet bekend, net als de prijs van deze nieuwe high-end smartphone.

Omdat Blackberry op dit moment druk bezig is om zichzelf, waarschijnlijk in delen, te verkopen, kan het maar zo zijn dat dit de laatste stuiptrekkingen van de Canadese fabrikant zijn.