Design
Bediening
Prijs
User rating

De BlackBerry Q10 is na de Z10 de tweede smartphone die met het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem werkt. Deze nieuwe Q10 is weer volledig in lijn met de traditionele BlackBerry toestellen, in tegenstelling tot de voorganger Z10, waarmee de fabrikant min of meer heeft getracht om de populairdere iPhones en Galaxy’s te imiteren. De grote vraag is natuurlijk of een smartphone met een fysiek toetsenbord zoals de BlackBerry’s dat hebben nog wel een meerwaarde hebben in deze tijd.

Fysiek qwerty-toetsenbord
De BlackBerry Q10 is sinds november 2011 weer de eerste smartphone met een echt compleet qwerty-toetsenbord. De afgelopen jaren heeft de BlackBerry aan populariteit verloren, dus is het interessant om te kijken of BlackBerry zijn zakelijke smartphones voldoende heeft doorontwikkeld om de massaal weggelopen gebruikers weer over de streep te halen. Met deze nieuwe BlackBerry haal je absoluut een goed stukje kwaliteit in huis, maar of dat voldoende is om ooit weer een echt succes te worden onder zowel de zakenlui als de pingende jongeren met hun pre-paid toestel is nog maar zeer de vraag.

Klassieke BlackBerry
De nieuwe Q10 ziet eruit als de klassieke BlackBerry’s met een vrij dikke behuizing van plastic en met afgeronde hoeken, een voor deze tijd vrij klein beeldscherm, maar wel met een fysiek toetsenbord. Absoluut een toestel waar je zakelijk gezien overal mee voor de dag kunt komen, met name door de chroomkleurige rand en het patroontje op de achterkant.

De welbekende trackball ontbreekt op dit toetsenbord. Het navigeren is namelijk een heel stuk gemakkelijk geworden, omdat de Q10 namelijk is voorzien van een touchscreen. De trackball zul je dan ook geen seconde missen. Browsen op internet is nu echt veel gemakkelijk, veel sneller en preciezer met dit touchscreen.

Zoals gezegd lijkt deze Q10 qua design veel op de oude BlackBerry-toestellen. Wat echter wel een gemis is, zijn de fysieke knoppen om te bellen, ophangen en BBM. Dit alles moet nu via het touchscreen worden gedaan. Een pluspunt is wel, dat zonder deze fysieke knoppen er meer ruimte over was voor het touchscreen. Met zijn 3,1-inch is het dan ook direct het grootste scherm ooit op een qwerty-telefoon van BlackBerry. Het welbekende led-lampje waarmee je direct kunt zien of je nieuwe berichten hebt zit er gelukkig nog wel op.

E-mail en WhatsApp
Berichten typen met een fysiek toetsenbord gaat natuurlijk veel sneller dan via een touchscreen. Het is misschien even wennen, maar je hebt het zo onder de knie, waardoor je in een oogwenk en vrijwel blindelings de meest volledige e-mailberichten kunt typen en WhatsApp-gesprekken kunt voeren.

De toetsen zijn voorzien van een kleine inkeping waardoor ze gemakkelijk op het gevoel te vinden zijn. BlackBerry laat met deze smartphone nog maar eens zien dat ze hierin nog altijd meester zijn. Des te vreemd is het dan ook dat ze hiervoor de Z10 zonder toetsenbord hebben uitgebracht.

BlackBerry 10-besturingssysteem
De BlackBerry Q10 is voorzien van versie 10.1 van het BlackBerry 10-besturingssysteem. Dit is een flinke verbetering van de vorige versie van het OS, waar nog flink wat kinderziektes in zaten. Met de update naar versie 10.1 zijn deze, in ieder geval voor zover het zich nu laat aanzien, verleden tijd.