Prestaties
Prijs
User rating

Een tablet met een volledig HD scherm was in het verleden meer een uitzondering dan een standaard. Maar nu zelfs smartphones voorzien worden van een volledig HD scherm, is het niet meer dan logisch dat de schermresolutie van tablets met deze trend meegaan. De ASUS Memo Pad FHD 10 is, zoals de afkorting FHD al aangeeft, een nieuwe 10 inch tablet met een volledig HD scherm. Het voordeel is dat deze tablet een gunstiger prijskaartje heeft dan de ASUS Transformer Pad Inifity.

ASUS Memo Pad FHD 10 – voorteken dat ASUS meer budget modellen zal uitbrengen?

ASUS heeft zich in het verleden voornamelijk gericht op het hogere segment in de PC markt en de tabletmarkt. De komst van ASUS Memo Pad FHD 10 houdt wellicht in dat ASUS zich meer op de lagere prijsklasse gaat concentreren. Een aangename verrassing, aangezien ASUS bekend staat om haar hoogwaardige apparatuur met een buitengewoon goede afwerking.

Aan het uiterlijk van de ASUS Memo Pad FHD 10 valt op dat het gaat om een model uit een lagere prijsklasse dan je misschien van ASUS gewend bent. Het ontwerp is minder flitsend en de Memo Pad FHD 10 kan niet aan een dock worden bevestigd. De behuizing is dit keer van plastic en niet van aluminium. Toch is de behuizing, voor een plastic behuizing, vrij solide.

De Memo Pad FHD 10 heeft een microUSB, een microHDMI en een microSD poort. De volumeregelaar en de aan/uit knop bevinden zich aan de rechter bovenkant. De speakers bevinden zich aan weerskanten in het midden. De tablet heeft verder een 5 MP camera aan de achterkant en een 1 MP camera aan de voorkant.
De ASUS Memo Pad FHD 10 – het scherm

Het scherm is hetgeen dat de Memo Pad FHD 10 van soortgelijke tablet moet onderscheiden. Veel 10 inch tablets beschikken niet over een volledige HD resolutie en de tablets die dat wel doen, zijn vaak wat duurder. De Memo Pad FHD 10 heeft een ppi van 224 en is hiermee relatief vrij scherp.

Het beeldscherm is echter niet helemaal een homerun. Met name de maximale helderheid van het scherm is teleurstellend. Voor gebruik binnen is dit een pluspunt maar voor gebruik buitenshuis is dit juist een nadeel. Daarnaast wijken de gammawaarden van de kleuren magenta, groen en blauw.

De ASUS Memo Pad FHD 10 – de prestaties

De Memo Pad FHD 10 beschikt over een 1.6 GHz dual-core Intel Atom Z2560 processor met 2 GB RAM werkgeheugen. De Intel Atom serie is geen krachtpatser maar is wel uiterst energiezuinig en wordt bovendien minder snel heet. Verder beschikt de tablet over 32 GB interne opslagcapaciteit en een 25 Wh batterij.

De prestaties van de Memo Pad FHD 10 zijn precies als je van een goedkopere tablet van een topmerk als ASUS mag verwachten – degelijk, robuust maar niet overweldigend. De Intel Atom processor doet het prima maar is vergeleken met de Qualcomm processoren van tegenwoordig een tikje minder snel. Ook de GPU, de PowerVR SGX544, is degelijk maar niet speciaal. De batterijduur is vergelijkbaar met andere 10 inch tablets.

Conclusie

Ondanks het feit dat de ASUS Memo Pad FHD 10 je niet van je stoel afblaast, is het apparaat wel degelijk een fijne tablet. Gezien de adviesprijs van rond de 350 euro is het logisch dat de tablet niet de beste tablet van zijn formaat is. De ASUS Memo Pad FHD 10 is echter op alle vlakken degelijk. De twee voornaamste pluspunten, uitgezonderd van de prijs dan, zijn de vele aansluitingen op de tablet en de volledige HD resolutie.