Prijs
Features
User rating

De ASRock 990FX Extreme9 is een moederbord die voor de verandering niet gebruikt maakt van een Intel maar een AMD processor. De markt van processoren van consumenten PC’s wordt sinds mensenheugenis al gedomineerd door de twee merken alhoewel de afgelopen jaren het voornamelijk om Intel draait. Dat neemt niet weg dat er nog een grote groep PC gebruikers voor een moederbord met een AMD processor kiest. Met een AMD processor ben je namelijk verzekerd van een prima prijs/kwaliteitverhouding. Je betaalt weinig voor erg goede prestaties. Met AMD kaarten mis je echter wel een hoop extra’s.

De ASRock 990FX Extreme9 probeert dit gebrek aan features op te vangen. Het moederbord is, zoals Extreme9 in de naam al aangeeft, een relatief uitgebreid moederbord met veel toeters en bellen. De ASRock 990FX Extreme9 moederbord is sinds begin dit jaar in de winkels verkrijgbaar en is het ideale moederbord voor de PC gebruiker die AMD boven Intel prefereert en graag wat extra luxe wilt.

Wat vind je allemaal terug op het ASRock 990FX Extreme9 moederbord?

De ASRock 990FX Extreme9 moederbord is een Socket AM3+ moederbord dat gebruikt maakt van een AMD 990FX chipset en een AMD SB950 south bridge. Als we kijken naar het moederbord zelf, dan zal opvallen dat er inderdaad een hoop extra’s op het moederbord te vinden zijn. Zo beschikt de kaart over 4 PCI-Express 2.0 x16 sloten waarbij de moederbord voor drie PCI kaarten SLI en Crossfire ondersteunt. Daarnaast zit er ook een PCI-Express en een PCI slot op het moederbord. Er zijn in totaal acht Serial ATA 600 uitgangen op het moederbord terug te vinden. Zes op de south bridge en twee op een extra controller. Op deze zelfde controller vind je ook twee eSATA uitgangen terug. Verder beschikt het moederbord over acht USB 3.0 uitgangen, acht USB 2.0 uitgangen en een Firewire uitgang.

Voor geluid is er gekozen voor de Realtek ALC898 audio-codec. Met het moederbord worden ook extra drivers geleverd waarmee de geluidskwaliteit aangepast kan worden. Het moederbord maakt gebruik van een Intel 82583V netwerkcontroller. Er zijn maar liefst vier sloten voor geheugenkaarten. De fabrikant geeft aan dat geheugensnelheden tot DDR3-2450 door het moederbord ondersteund worden.

Hoe presteert het ASRock 990FX Extreme9 moederbord?

Uit verschillende benchmarks (3D Mark Vantage, Cinebench 10, SiSoft Sandra 2009) komen de prestaties van het ASRock 990FX Extreme9 moederbord overeen met andere moederborden die gebruik maken van dezelfde AMD chipset. Er is ook gekeken naar het stroomverbruik van het moederbord. Wanneer de PC niet gebruikt wordt, is het stroomverbruik identiek aan soortgelijke moederborden. Tijdens de benchmark tests neemt het stroomverbruik echter toe en ligt deze hoger dan gemiddeld. Een pluspunt van het ASRock 990FX Extreme9 moederbord is echter de audio-codec. De Realtek ALC898 codec presteert beter dan de audio-codecs op vergelijkbare kaarten en de signaal/ruis verhouding is bovengemiddeld.

Conclusie

Het ASRock 990FX Extreme9 moederbord is een geschikte kaart alhoewel het een moederbord is voor een erg specifieke doelgroep. PC gebruikers die een PC op budget willen bouwen, zijn waarschijnlijk meer gebaat bij een vergelijkbaar moederbord met minder opties maar een zachtere prijs. PC gebruikers die extra veel features op hun moederbord willen, zullen wellicht sneller voor een Intel moederbord kiezen. Maar wil jij een goedkoop moederbord met extra veel uitgangen en uitstekende audio kwaliteit dan is het ASRock 990FX Extreme9 moederbord met een adviesprijs van rond de 190 euro geen slechte deal.