Prestaties
Prijs
Design
User rating

Met de release van een nieuwe versie van de MacBook Air heeft Apple ook twee routers op de markt gebracht: de AirPort Extreme en de AirPort Time Capsule. De nieuwe versie van de MacBook Air beschikt over een 802.11 ac-chip en dan moet er natuurlijk randapparatuur van Apple zelf op de markt komen die hier gebruik van kan maken.De AirPort Extreme en AirPort Time Capsule zijn lastig uit elkaar te houden. De verpakking en de buitenkant van beide routers zien er namelijk precies hetzelfde uit. De Time Capsule is dan ook hetzelfde apparaat maar is daarnaast ook voorzien van een 2 TB harde schijf om back-ups te maken.

Zowel de AirPort Extreme als de AirPort Time Capsule zijn in voornamelijk in het wit met grijs zoals we van Apple apparaten gewend zijn. De routers hebben de vorm van een lange toren zoals de meeste andere 802.11ac routers. Net als alle andere Apple routers, beschikken beide routers over 3 in plaats van 4 LAN aansluitingen. Daarnaast zit er een reset knop, een aan knop, een WAN poort en een USB 2.0 aansluiting op de routers. De voeding zit al in de router ingebouwd. Al deze poorten en uitgangen zijn overigens onder elkaar geplaatst ipv. naast elkaar zoals bij routers het geval is.

Hoe werken en presteren de routers in de praktijk?

Nu we de buitenkant van beide apparaten hebben bekeken, is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe de routers in praktijk werken. Het eerste dat opvalt is beide apparaten qua configuratie niet al te veel opties bieden. Wil jij jouw netwerk tot de kleinste details configureren, dan zal het met deze twee routers niet mogelijk zijn. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk QoS regels in te stellen.
Een ander nadeel is de compabiliteit van het configuratiescherm. De routers vereisen dat je met een relatief nieuwe versie van Mac OS draait. Zo blijkt dat het niet mogelijk is om de routers te configureren met Mac OS 10.6 Snow Leopard. Je zult op zijn minst Mac OS 10.7 moeten draaien.

Wanneer de routers eenmaal geconfigureerd is, draaien de routers prima. Zowel bekabeld, als op 3 meter en op de 3 meter afstand wordt er met de routers prima snelheden behaald. Wat wel frappant is dat de AirPort Extreme router ietwat trager is dan de AirPort Time Capsule – iets dat eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn omdat de hardware met uitzondering van de 2 TB harde schijf nagenoeg hetzelfde is. Qua stroomverbruik zijn beide routers niet bijzonder. De routers verbruiken niet bovengemiddeld veel stroom maar zijn ook weer niet heel zuinig.

Conclusie

De Apple AirPort Extreme en AirPort Time Capsule zijn in principe prima routers maar zijn relatief duur voor wat ze doen. De Apple AirPort Extreme kost rond de 200 euro en de AirPort Time Capsule kost rond de 300 euro. Je kunt echter soortgelijke routers vinden voor 50-75 euro minder die even snel en dezelfde functionaliteit. Het voordeel van beide routers zijn dan vooral het uiterlijk dat past bij de rest van de Apple apparaten