De voordelen van een VPSEen vps kan worden gezien als een hostingmethode welke tussen de shared en dedicated servers liggen. Voor de webmasters die volledige root toegang tot hun server willen zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen is een virtual private server de oplossing. VPS hosting biedt veel voordelen ten opzicht van zowel de shared als dedicated servers. Tegelijkertijd is de prijs / kwaliteit verhouding van een dergelijke hostingoplossing goed. Allemaal leuk een aardig, maar wat is een vps en wat zijn de voordelen ervan? Legitieme vragen die we hier op hardwarereview.nl graag beantwoorden.

Wat is een vps?

VPS staat voor virtual private server. Bij deze manier om websites te hosten wordt een grote server opgedeeld in kleinere, virtuele, servers. Elk van deze kleine virtuele servers moet je zien als een enkele server. Bandbreedte, diskruimte, het besturingssysteem maar ook de software worden individueel toegekend. Het resultaat is dat de eigenaar van een vps in principe een eigen koninkrijkje heeft waarop hij of zij naar hartenlust websites kan hosten, software kan installeren en ga zo maar door. Wat de voordelen zijn lees je hieronder.

Eerste voordeel van een VPS: schaalbaarheid

Het eerste voordeel van virtual private servers is de schaalbaarheid. Op het moment dat jouw vps een tekort heeft aan bepaalde resources, bijvoorbeeld aan RAM geheugen, dan kun je simpelweg meer RAM installeren. Afhankelijk van de door jouw gekozen webhoster kun je dit zelf doen via je persoonlijke account. In vergelijking met een dedicated server is dit veel efficiënter daar de upgrade zonder enige downtime kan worden gedaan.

Tweede voordeel van een vps: de prijs

Veel mensen denken bij virtual private hosting aan hoge maandelijkse tarieven. Dit is onterecht. Als je maar goed zoekt kun je bedrijven vinden waar je voor een meer dan schappelijke prijs je eigen server kunt huren. Er zijn webmasters die shared hosting diensten afnemen voor tegen de €20,- per maand. Voor ditzelfde bedrag kun je makkelijk een vps krijgen. Dat betekent dat je voor een klein bedrag je eigen virtuele server kunt huren waar je alles mee kunt doen.

Derde voordeel van een vps: snelheid

Bij een virtual private server ben jij de enige met toegang tot jouw kleine stukje serveruimte. Deze opereert in een afgesloten milieu waardoor de snelheid en bereikbaarheid van jouw sites niet wordt beïnvloed door sites van anderen. Kies je voor een shared server dan staan er tientallen zo niet duizenden websites op dezelfde server. Op het moment dat een van die sites wordt gehackt of veel traffic krijgt beïnvloed dit de hele server. Met een vps heb jij dit probleem niet.