Allereerst moet er een computer en een televisie in huis aanwezig zijn. Men heeft zowel een internetaansluiting als een televisie-ontvanger nodig. De internetaansluiting dient een minimale downloadsnelheid van 4Mbps te hebben. Omdat een set top box veel netwerkmogelijkheden kan verwerken, is meer mb nog wenselijker. Een ontvanger voor televisie kan bestaan uit een mediabox of een kabel.

Op de televisie-ontvanger wordt het uiteindelijke apparaat voor IPTV aangesloten. Een belangrijk onderdeel van het geheel is de Set-top box middleware. Middleware maakt het mogelijk dat de betreffende communicatielijnen geen onderlinge storingen veroorzaken.

Een HD set-top box zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit. Het geeft een rustig beeld, zonder enige ruis of andere storing. Waar de HD set top box in principe staat voor luxe, staat de middleware voor pure noodzaak. Middleware is de software die alles in goede banen lijdt.

Een bijbehorende afstandsbediening wordt meegeleverd, waardoor de cliënt vanuit de luie stoel alles kan bedienen. Het beeld is te bekijken via de televisie en het beste is dus een scherm waar men HD-beeldkwaliteit op kan bekijken.

Bij de verschillende providers wordt vaak een andere set top box geleverd. De ontvangst voor internet en televisie is soms geregeld via glasvezel. In kwaliteit zal er niet veel verschillen.