Via de crowdfundingsite Kickstarter verkoopt een Nederlands bedrijf een 3D-TV van 39 inch met Ultra HD-resolutie waarvoor je geen 3D-bril op hoeft voor slechts 899 euro.

Dimenco, gevestigd in Veldhoven en een spin-off van Philips, is de producent van deze nieuwe TV. Op dit moment maakt Dimenco voornamelijk displays voor commercieel gebruik, zoals bijvoorbeeld in 3D-advertenties. Zo’n scherm van 50 inch kost op dit moment echter 5000 euro, aldus mede-oprichter en CEO van Dimenco Maarten Tobias.

Volgens Tobias kan Dimenco echter veel goedkopere consumenten TV’s produceren, omdat 4k-panelen snel goedkoper worden en omdat het bedrijf zelf geen marge op de TV zal innen. Hij noemt het een droom om deze technologie ook voor consumenten beschikbaar te maken.

Dimenco denkt erover om hun technologie in de toekomst, als het eenmaal aanslaat, ook aan gerenommeerde TV-producenten te kunnen verkopen. Op die manier kunnen brilloze 3D TV’s op heel grote schaal worden geproduceerd. Daarnaast denken ze erover na om ook zelf die consumentenproducten te blijven produceren.

Lenticulaire lenzen

Om het 3D-effect te realiseren gebruikt Dimenco zogenoemde lenticulaire lenzen op de gewone LCD-schermen. Doordat deze lenzen geribbeld zijn creëren ze voor elk beide ogen een ander beeld. De brilloze 3D-TV’s die op dit moment door concurrenten worden gepresenteerd hebben alleen een goed 3D-effect als je recht voor de TV zit. Zit je er schuin voor, dan vervalt het 3D-effect. Dimenco gebruikt echter sterk verbeterde lenticulaire lenzen, waardoor ze een kijkhoek tussen de 140 en 150 graden realiseren.

Ultra HD voor Full HD 3D

Door de 3D-effecten hebben de TV normaal gesproken een lagere beeldkwaliteit. Dat komt doordat een gedeelte van de pixels voor het ene ook is en het andere gedeelte voor het andere oog. Dimenco gebruikt voor haar 3D-TV een ultra HD-scherm, waardoor er toch nog Full HD-beelden overblijven, ondanks het verlies aan resolutie door het 3D-effect.

Door het brilloos 3D kunnen kijken verwacht Dimenco dat consumenten weer enthousiast zullen worden over 3D-TV’s. De laatste jaren worden er namelijk steeds meer TV’s geproduceerd zonder 3D, omdat de mensen thuis niet met een brilletjes voor de buis willen zitten. Met deze nieuwe technologie verwacht Dimenco 3D nieuw leven in te kunnen blazen.